Еманюел Макрон: Продължаваме същественото сътрудничество с Германия

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави германския канцлер Ангела Меркел за нейната победа на изборите, обещавайки двата ключови европейски партньора да продължат със своето „съществено сътрудничество“, предаде АФП.

„Обадих се на Меркел да ѝ честитя. Ние ще продължим с нашето съществено сътрудничество за Европа и за нашите страни“, написа Макрон на профила си в социалната мрежа Туитър.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху също поздрави гарманския канцлер Ангела Меркел за успеха ѝ на изборите за Бундестаг.

„Моите поздравления за Ангела Меркел, истински приятел на Израел, във връзка с преизбирането ѝ за канцлер на Германия“, написа Нетаняху на страницата си в Туитър.

Председателят на ГСДП, която остана втора политическа сила, Мартин Шулц също коментира победата на Меркел.

„Това е горчив ден“, заяви Шулц. Той определи крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ , станала трета политическа сила в страната като „гробокопач на демокрацията“ .

„Особено депресираща за всички ни е силата на „Алтернатива за Германия“, която стана първата дясна партия в Бундестага с толкова силни позиции. Това е повратна точка“, добави той.

„Фактът, че сме приели повече от милион бежанци, е все още разделящ страната. За някои той е акт на човечност и благотворителност, а за други предизвиква страх. Ние не успяхме да убедим всички гласоподаватели, че Германия е достатъчно силна, че да не изоставя никого“, смята Шулц.

Меркел спечели 33% от гласовете на преминалите на 24 септември парламентарни избори, заемайки първо място и осигурявайки си четвърти мандат на поста.

Големите еврейски групи от своя страна са изразили тревога и разочарование от влизането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила, информира "Гардиън".

Йозеф Шустер от Централния еврейски съвет на Германия посочи, че партията „толерира крайнодесни мисли и агитира срещу малцинството“, добавяйки , че очаква другите партии в страната „да разкрият лицето на „Алтернатива за Германия“ и да свалят маската на техните празни, популистки обещания“.

Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер нарече канцлера на Германия Ангела Меркел „истински приятел на Израел и на еврейския народ“ и осъди „Алтернатива за Германия“ като „срамно реакционно движение, което припомня най-лошото от миналото на Германия“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят