Ембарго за България

Athletes compete during the Women's 200m of the Athletics events at the Baku 2017 4th Islamic Solidarity Games at the Olympic Stadium in Baku on May 17, 2017.

Какво е общото между Тбилиси, Скопие и Талин? А между Тирана, Хайфа и Астана? Едва ли ще се сетите от пръв поглед. Първите 3 града вече са домакини на европейски финал, а следващите - кандидати.

В последните години УЕФА глобализира футболната карта на Европа. Иска и малките да са съпричастни към Големия мач. Мишел Платини много добре знаеше как се печелят гласове за конгреса и започна да раздава еврофинали наляво и надясно. През далечната 1998-а мастити фигури у нас твърдяха, че след ремонта "Васил Левски" също ще е готов за Големия мач. Оказа се друго – с немалко компромиси арената приема мач от групите на Шампионската лига.

В България като национален спорт вече са обясненията как нещо не може да стане. Но нека погледнем съседите и страните с много по-малко футболни успехи.

Ето как започна всичко. В стил Дядо Коледа през 2012-а УЕФА изпрати на 50 км от границата ни финала за Лига Европа - в Букурещ. Там "Атлетико" (Мадрид) победи "Атлетик" (Билбао) с 3:0 пред 52 347 зрители. А цената за строежа на "Арена национала" съвсем не е умопомрачителна - 20 млн. евро.

И ако Румъния е голяма държава, то какво да кажем за 3-милионна Грузия, която далеч не е най-богата от бившите съветски републики. Там на живо видяха шоу за историята - "Барселона" победи "Севиля" с 5:4 в мача за Суперкупата на Европа. Дъхът на всички на стадион "Борис Пайчадзе" спря при шоуто на Меси и компания. На трибуните имаше 51 940 души.

В УЕФА разбраха, че мачът между носителя на Шампионската лига и Лига Европа е отлична възможност малките да напомпат мускули. И така следващият двубой между "Реал" и "Севиля" отиде в полярния кръг - в Трондхайм. Разбира се, Норвегия е всичко друго, но не и бедна държава. Само че арената на "Розенборг" е меко казано странен избор.

И... да се върнем на Балканите. На 8 август, на 200 км от София, ще пристигнат Жозе Моуриньо и Зинедин Зидан, Кристиано Роналдо и Уейн Руни. Или казано с други думи "Реал" (Мадрид) и "Манчестър Юнайтед". Честито, Скопие! Честито, стадион "Филип II". Само че това не е арената, на която България печелеше в последните 20 години. "Филип II" вече е супермодерен стадион за 33 460 души и Македония вложи в тоталната му реконструкция 32 млн. евро. Е, заслужи си Кристиано Роналдо!

А знаете ли къде е мачът догодина? На "А Ле Кок Арена". Къде е той? Въпрос с повишена трудност. Намира се в Талин, столицата на Естония. Държава без нищо славно във футболната си история. В момента върви разширяване, защото капацитетът му е само 10 340 седящи места. Очевидно това не е проблем за УЕФА.

Да хвърлим поглед и в бъдещето. Подадени са кандидатурите за финалите през 2019 година. За Шампионската лига спорят Мадрид с новия стадион на "Атлетико" и... Баку. За Лига Европа отново първа писта е Баку с конкуренцията на Севиля и Истанбул. Хайде на бас, че поне един от двата мача ще отиде край Каспийско море. И да стигнем до любимата Суперкупа на Европа. За нея спорят Тирана, Тулуза, Хайфа, Астана, Белфаст, Гданск и новата "Бешикташ Арена" в Истанбул.

В заключение - „Браво България!“. Реално нямаме един читав стадион за пред света. За разлика от грузинци, казаци, албанци, азери и македонци. Е, да, но за разлика от БФС те си нямат ... лоби в УЕФА!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ