Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Емблематичният за Свищов храм „Света Троица“ чества 150- годишнина

Снимки: Община Свищов

Църковното настоятелство на храм „Света Троица“ отбеляза 150-годишнината от създаването му. Храмът е построен на 19 септември 1867 година от майстор Кольо Фичето, за когото тя остава най-хубавото му и голямо творение.

Празничната програма, която църковното настоятелство бе организирало започна с вечерня служба на 18 септември, когато църквата бе огласена от концерт на ПБХ „Янко Мустаков“ и Църковен хор при храм „Успение Богородично“ – Габрово. На 19 септември, когато е и точната дата на кръглата годишнина, в църквата „Света Троица“ бе отслужена Архиерейска Света литургия от отец Руслан Личев. След нейния край, той отправи приветствени слова към миряните и предаде благословията на Великотърновския митрополит Григорий, който поради неотложни дела и с голямо съжаление, пропусна големия празник.

Архиерейският наместник Руслан Личев подари на всички присъстващи благодетели и дарители на църквата почетни грамоти и плакети, с които изрази благодарността на църковното настоятелство за добрите и благородни дела, сторени в полза на храма.
Когато получи своя плакет, кметът на община Свищов Генчо Генчев връчи на църквата дар, във вид на две корони, които да се използват за хубавите църковни ритуали, с пожелание те да са повече от тъжните. След като дарителите получиха своите грамоти, всички си направиха обща снимка за спомен от този важен за историята на храма ден.
От църковното настоятелство бяха подредили изложба с предмети и снимки, отразяващи 150 годишната история на храм „Света Троица“.

Сред предметите имаше ключ на църквата от годината на нейното създаване, дарохранителница, „Палица“ и „Надбедреник“ – подарени от Негово Императорско Величество Цар Александър II през 1877 година, както и снимка на Светия синод на БПЦ по време на 100 годишнината на храма.
Църквата „Света Троица“ е национален паметник на културата и до днес впечатлява гостите на гр. Свищов със своята архитектура. Особен интерес предизвикват въртящите колони, от двете страни, на входа на църковния храм.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.