Един човек пострада, след като строителен кран се срути в Ню Йорк

Мъж удря и рита бременна котка пред магазин в Радомир Котката е била в тежко състояние, оперирана е

Джасинда Ардърн: Стремежът на терориста от Крайстчърч е да придобие популярност

Тръмп дарява заплатата си

В Холандия спуснаха наполовина знамената в памет на жертвите в Утрехт

В Пловдив започва делото срещу лекаря, който застреля крадец миналата година

Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка пред „Труд”: Движението ни за мир вече е на 4 континента

ЦИК отчита свършеното през 5-годишния си мандат

Задържаха трети заподозрян за стрелбата в Утрехт Арестуван е и втори, но за него няма подробности

Или как тим без победа може да се спаси

На 19 март 2019 да почерпят

Тодор Батков: Спас Русев имаше роля в „Левски“

Руски съд осъди главен активист за правата на чеченците на четири години затвор

Турция: Осъждаме категорично днешното нападение в Утрехт, независимо от това кой е извършителят

Китай е задържал 13 000 „терористи“ от 2014 г.

Емигрантите вкарали повече пари у нас от чуждите инвеститори Вложенията на чужди фирми у нас намалели 10 пъти през периода 2007-2017 г.

Сърбия ни изпреварва по интензитет на сумите

Емигрантите вкарали повече пари у нас от чуждите инвеститори през 2017 г. Това показва анализ на Българската стопанска камара (БСК) за преките инвестиции в страната за периода 2007-2017 г.

През изминалата година преводите на българите зад граница у нас възлизат на 2,2 млрд. лева, а преките чуждестранни инвестиции – 1,8 млрд. лева. А за периода 2007-2017 г. вложенията от чужди фирми в страната са намалели цели 10 пъти – от 98% на 9,8%.

Сривът на инвестициите притеснява бизнеса от няколко години. За разглеждания период всички страни от региона са влошили показателите си и привлекателността си за чуждестранни инвестиции, което е резултат от световната финансова криза и международната конюнктура, но спадът в България е най-осезаем. Докато в Турция, Румъния и Хърватия намаляването на обема инвестиции е наполовина спрямо обемите от 2007 г., то в нашата страна спадът на инвестициите е 12 пъти спрямо 2007 г. Страната ни е на последно място от изследваните съседни страни по обем инвестиции и след Сърбия и Хърватия по интензитет на инвестициите, показва още проучването.

„Корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, заради ниското му ниво, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това е под въпрос, защото работници не достигат“, коментира председателят на БСК Радосвет Радев.

Общият обем на инвестициите – и на български и на фирми зад граница, за същия период, възлиза на средно 18 млрд. лева годишно, с пик през 2008 г., когато достигат до 24 млрд. лева. Водещ инвеститор през 2017 година е Холандия с 885 млн. евро, следвана от Германия и Швейцария – с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са и съседните ни страни – Турция и Гърция – с по около 80 млн. евро всяка.
Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас, прогнозират от БСК.

„Оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП“, коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев.

 

Причини

Корупция гони фирмите

Утежнена бизнес среда и корупция прогонват фирмите от България, пише още в анализа на БСК. Друг огромен проблем за бизнеса остава липсата на квалифицирани кадри, отчитат и лошата инфраструктура, бавното свързване към комуналните услуги, както и липсата на основни електронни услуги. Чуждите инвеститори намират за минуси и бавният процес на обявяването на фалити, високата междуфирмена задлъжнялост, мудното правораздаване и непредсказуема бизнес и законова среда.

Една от насоките за справяне с липсата на чужди инвестиции е преквалификация на кадрите или внос на работна ръка. БСК предлага и да се насърчат инвестициите във високотехнологични производства, които позволяват по-добра възвръщаемост.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. нормално е холандия да е водеща, след като фирмата на аниели, майка на ферари и фиат е холандска.

  2. Т’ва не е вЕрно!!!! Обичаният от цял народ наш виден пожарникар и премиер колко пъти вече каза официално, че чуждите инвеститори се надпреварват и още малко и ще се сбият да инвестират в България!!!!!! Айде кажете – кой лъже – БСК или бат’боко??????????

    1. Не така! И един трибуквен форумен евроатлантически трол очакваше опашка от „мощни западни инвеститори“ за белене…

  3. Т’вa не е вEpно!!!! Обичаният от цял народ наш виден пoжapникаp и пpемиеp колко пъти вече каза официално, че чуждите инвеститори се надпреварват и още малко и ще се cбият да инвестират в България!!!!!! Айде кажете – кой лъже – БСК или бaт’бoko??????????

  4. Единствената причина е липсата на кадри,а те решават всичко,Бай Тошо само е повтарял тази азиатска сентенция.Има ли кадри завод се строи за година-две,при известна марка не се разработва и пазар тепърва,но кадрите се създават четвърт век след раждането си,а родните избягаха.В Крагуевац ФИАТ откри 20 хиляди работни места,а в кой 180 хиляден град у нас могат да извадят 20 хиляди специалисти,едва ли вече има и две хиляди.Само като види човек какви кадри и по какъв извършват ремонти по пътищата и ще му се отще да инвестира у нас.Ами един двама работят нещо десетина пушат цигари,после почиват по половин час и пак поработят десет минути,дори по господарите даваха как с крака тъпчат асфалта,сякаш грозде мачкат преди век.

    1. Качеството на кадрите и цената… боко лично се радваше, че хората бягат да му намалят безработицата и да пращат пари на останалите тука баби.

  5. Кадри има, но си ценят времето и труда. Няма кой да ти работи за 1000лв, а вие дори толкова не искате да давате.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.