Емигранти изпратиха 290 млн. евро

Емигрантите вкарват в страната повече пари от чуждите инвеститори.

Получените пари движат икономиката

Българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили в родината си 287 млн. евро за първите три месеца на годината, което е с 3,9 млн. евро повече от същия период на миналата година, сочат данните на БНБ.

Само за март емигрантите са изпратили на семействата си 107,6 млн. евро, при 106,2 млн. евро година по-рано.

И докато българите в чужбина изпращат все повече пари на близките си в родината, чуждите инвестиции намаляват. За първите три месеца на годината преките чужди инвестиции са 179,1 млн. евро, което е спад със 125,4 млн. евро спрямо същия период на миналата година.

Реално парите на емигрантите са много повече от отчетените, защото в данните на БНБ влизат само преводи на суми над 5000 лв. Оказва се, че парите от емигрантите имат много по-голяма роля за ръста на икономиката от чуждите инвестиции. Защото се използват за неотложни разходи на семействата, ремонти и дори покупка на жилища. Тока се повишава паричният оборот, което директно води до ръст на икономиката. Докато при чуждите инвестиции често се внасят машини и оборудване и положителният им ефект за икономиката се изразява в наетите работници и плащаните данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика