Градският прокурор на София Емилия Русинова: За последната една година има около 30 дела срещу лица с имунитет

„Съдебната власт е независима по закон, водят се големи полемики дали прокуратурата трябва да бъде към изпълнителната власт. И не на последно място, от почти две години е една явна война срещу главния прокурор Сотир Цацаров от „протестъри“. Нейният флагман е председателят на ВКС Лозан Панов". Това каза в интервю за Канал 3 градският прокурор на София Емилия Русинова.

Относно повдигнатото обвинение към лидера на ПП Воля Веселин Марешки и трима от народните представители от неговата парламентарна група Емилия Русинова обясни, че то е по член 213 от НК. "Става въпрос за заплашени собственици на аптеки да се разпоредят с търговските дружества, на които те са управители, като заплахата, най-общо казано, от обвиняемите се изразява в увреждане на имуществото или други неблагоприятни действия за тях и техните семейства", заяви Русинова.

"Действията на Марешки и неговите съучастници, Кръстина Таскова и Пламен Христов, се изразяват в това, че те са принуждавали собственици на други аптеки да продават на цени, по високи от аптеките на Марешки, да купуват от Марешки. В противен случай или ще им бъдат затворени аптеките чрез множество проверки, или ще се открият аптеки на Марешки в близост до тях, както в повечето случаи е ставало. В аптеките на Марешки се продават на по-ниски цени лекарствата и е нормално гражданите да купуват от неговите аптеки, това води до увреждане на търговската дейност и най-общо състоянието на аптеките на принуждаваните лица. На въпроса от кого са получени сигналите софийският градски прокурор отговори, че те са подадени от лицата, които са били заплашвани, тези лица са разпитани като свидетели по делото, потвърдили са това, за което са сигнализирали и въз основа на тези обвинения, както и други, е повдигнато обвинение", обясни градският прокурор.

На въпрос откога СГП разследва Марешки, Русинова отговори, че това се случва от около месец, през който месец е бил поискан имунитета му, както и останалите депутати и веднага след това се е пристъпило към привличането им в качеството на обвиняеми.

Русинова коментира още, че от прокуратурата не са пощадили никого, срещу когото са получили сигнал или са се самосезирали.

"За последната една година, откакто съм ръководител на СГП, има около 30 дела срещу лица с имунитет", заяви шефът на СГП. Ако трябва да споменем конкретни имена това са Веселин Марешки, депутатите Кръстина Таскова, Пламен Христев от Воля. На 14 юли е било повдигнато обвинение и на директора на Областната дирекция по храните. Неотдавна е повдигнато обвинение и е внесен обвинителен акт срещу областния управител на София Валентин Пенев. Повдигнати са обвинения срещу министри от предишното правителство - Петър Москов и заместник-министри от неговото министерство, както и Николай Ненчев. Има повдигнати обвинения и срещу министри от служебното правителство. Обвинения са повдигнати и срещу Румен Овчаров, както и срещу Делян Добрев и Александър Методиев, депутат от ДПС", каза Русинова.

„Внесли сме обвинителен акт срещу Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП. Срещу Манол Генов от БСП за купуване на гласове. Повдигнали сме обвинение срещу министри от предишни правителства, като г-н Петър Димитров. Разбира се няколкото дела срещу Волен Сидеров, които приключиха. Трайчо Трайков също така, заместник-министър Христо Ангеличин. Повдигнато обвинение имаме за пътнотранспортно произшествие срещу Иван Миховски, който е депутат и имахме искане за сваляне на имунитета. Срещу Димитър Гамишев, срещу Илия Илиев, депутат от миналото Народно събрание!”, обясни още Емилия Русинова.

Коментари

Задължително поле