Емили Блънт: Вече нищо не може да ме шокира

 

Винаги съм готова да експериментирам

Британците не сме добри в самооценката

Семейството ме спаси по време на пандемията

Британката Емили Блънт обожава зрелищните и наситени със съспенс филми и съчетава секс със стил в екшъни, трилъри и научна фантастика. Тя придава класа на повечето проекти, в които участва. Блънт произлиза от аристократично семейство от Обединеното Кралство и още в ранно детство показва артистичен потенциал. Участва в продукции като ‚Сикарио”, ‚На ръба на утрешния ден”, “Дяволът носи Прада”, “Агенти на съдбата”, “Върколакът” и др. През 2018-а година получи овации и високи оценки за играта си в “Мери Попинс се завръща”. Тази година се очаква да излязат поне четири нови заглавия с нейно участие, включително приключенската суперпродукция “Круиз в джунглата”, където Емили си партнира с Дуейн “Скалата” Джонсън, както и “Нито звук 2”, където Емили е режисирана от своя съпруг Джон Кразински.

- Емили, филмовата индустрия се надява на истинско отваряне след мерките и много отложени проекти чакат премиери. Но как пандемията ви се отрази извън професионалните проблеми?
- За мен тази криза беше възможност да прекарвам повече време с близките си. Семейството ме спаси по време на пандемията. Моята задача като майка беше да предпазя малките си деца от ужасните неща, които станаха през 2020-а и да съхраня семейна обстановка, в която те да са щастливи и да продължават да искат да играят безгрижно. Трябваше да ги пазя и се посветих на това. Вече си давам сметка колко ценно е било това време на заедност. Просто всички вкъщи и се грижим за щастието си.

- “Нито звук 2”, а вие отново играете главна роля. Защо според вас първият филм стана такъв огромен успех?
- Честно казано се изненадах от огромния успех на филма и горещия прием от критиците. “Нито звук” е екшън-трилър с елементи на хорър фантастика. Продуцент е Майкъл Бей, когото всички в индустрията познават като майстор на комерсиалните зрелища. Режисьор е моят съпруг и баша на двете ми деца Джон Кразински, с когото съм извънредно горда. Това беше неговият режисьорски дебют. С “Нито звук” той се причисли към доста престижната компания на актьори, които успешно и авторитетно са минали зад камерата. Малцина очакваха, че актьор, познат на публиката от комедии като “Офисът”, “Нещо назаем”, “Не е лесно” и “Момичето на отбора” ще успее да оркестрира толкова качествен и напрегнат трилър с елементи на хорър и фантастика. “Нито звук” представя мрачно бъдеще, в което човечеството е атакувано от същества, които реагират на звук. В центъра на историята е четиричленно семейство - майка, баща и две деца, които живеят в пълна изолация в провинцията и единственият им шанс за оцеляване е като следват три прости на вид правила: не издавай нито звук; следвай пътеката или ще умреш; светне ли червено - бягай.

- Как ви изглежда Холивуд днес?
- Прилича на пазар за плът. Такава е природата и естеството на тази индустрия. Зад блясъка се случват много тревожни и мрачни процеси. В последно време просто завесата се вдигна и видяхме какво се случва. Дано да е за добро. Годишните филмови награди също приличат на пазар за месо - хора се събират и те оценяват. Решават дали това, което си направил изобщо струва нещо. Не е това причината да правиш кино. Ако мислиш за наградите ще се разконцентрираш и вероятно ще се провалиш.

- Какво още не ви харесва в индустрията?
- Може би проблем е и залитането по прекалено пуритански сюжети и персонажи. Не трябва да се подлагаме на доброволна цензура. Киното се нуждае от острота и провокация. От мръсни шеги, от смел хумор. Затова аз харесвам Рики Джървейс - той има точно това чувство за хумор, което аз харесвам и което много хора биха определили като неправилно.

- Кои бяха най-големите трудности по пътя към актьорския успех и осъществяването на мечтите?
- Като малка заеквах наистина сериозно. Беше ми голям проблем. Децата ми се подиграваха, чувствах се изолирана. Но в крайна сметка се преборих със заекването. Изисква се воля и подкрепа от близките. Има експерти, които те водят по пътя на оправянето. Човек, който заеква няма от какво да се срамува. Всеки може да се справи. Уверено казвам, че 100% има светлина в тунела за всеки човек, който има проблеми със заекването.

- Съзнателно ли търсите роли в по-адреналинови проекти с екшън и трилър ориентация?
- Не е съзнателно търсене, но така се получи. За мен е важен качественият сценарий. Такъв беше случаят със ‚Сикарио”. Или с “Момичето от влака”. Изключително доволна съм от това преживяване. Страхотен екип и великолепна атмосфера на снимачната площадка. “Момичето от влака” е амбициозен психосексуален трилър - точно от типа кино, който ме привлича.

- Какво ви привлече към този филм?
- Историята. Моята героиня се казва Рейчъл. Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила. Но един ден всичко се променя... Влакът спира на семафора за по-малко от минута, но тя е достатъчна - Рейчъл вижда нещо шокиращо. И всичко вече е различно. Сега тя получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани. И да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака.

- Какви са основните разлики между англичаните и американците?
- Забелязала съм, че американците са много по-открити, по-отворени. Има нещо почти декламаторско и демонстративно в начина, по който те изразяват емоциите си. Това е един стереотип, основан на реалността. Британците сме по-затворени, сякаш потискаме вътрешния си живот в публичните си комуникации. Ние не сме толкова добри в самооценката. Не сме толкова отворени и открити, не се докосваме много по време на разговори. Има много примери. Ако прекарваш много време в Америка става по-лесно да изиграеш американски образ. Попиваш звуците и енергиите, всичко. Но акцентите са страшно трудни. Когато се подготвям за роля с американски акцент говоря така през целия ден. Постоянно съм с акцента и извън снимачната площадка. Само по този начин мога да се справя.

- Какви артистични изяви ще търсите занапред?
- Старая се да търся проекти, с които да успея да си извоювам свое ново пространство в киното. Харесвам и филми, които не са точно по вкуса на масовата публика. Обичам бавните романси. В повечето любовни филми всички се събличат още на първата сцена. Но като цяло съм готова да експериментирам. Видяла съм какво ли не в този бизнес. Вече не може да ме шокирате.

Коментари

Задължително поле