Емили Блънт: Киното не може без мръсни шеги

Ужасявах се от червения килим

Вече е трудно да ме шокирате

Като малка заеквах наистина сериозно. Беше ми голям проблем. Децата ми се подиграваха, чувствах се изолирана. Но в крайна сметка се преборих

На 36 години Емили Блънт продължава да съчетава секс и стил на високо ниво в Холивуд. Родената в Лондон екранна лъвица е британско бижу в короната на американското кино. Родена е в аристократично семейство от Обединеното Кралство и още в ранно детство показва артистичен потенциал. Участва в продукции като “Сикарио”, “На ръба на утрешния ден”, “Дяволът носи Прада”, “Агенти на съдбата”, “Върколакът” и др. Миналата година получи овации и високи оценки за играта си в “Мери Попинс се завръща”. Догодина се очаква да излязат поне четири нови заглавия с нейно участие, включително приключенската суперпродукзия “Круиз в джунглата”, където Емили си партнира с Дуейн “Скалата” Джонсън, както и “Нито звук 2”.

[modula id="3465770"]

- Емили, вие бяхте част от изненадващия хит “Нито звук”. Сега на хоризонта през 2020-а се задава продължението “Нито звук 2”, а вие отново играете главна роля. Защо според вас първият филм стана такъв огромен успех?

- Честно казано се изненадах от огромния успех на филма и горещия прием от критиците. “Нито звук” е екшън-трилър с елементи на хорър фантастика. Продуцент е Майкъл Бей, когото всички в индустрията познават като майстор на комерсиалните зрелища. Режисьор е моят съпруг и баша на двете ми деца Джон Кразински, с когото съм извънредно горда. Това беше неговият режисьорски дебют. С “Нито звук” той се причисли към доста престижната компания на актьори, които успешно и авторитетно са минали зад камерата. Малцина очакваха, че актьор, познат на публиката от комедии като “Офисът”, “Нещо назаем”, “Не е лесно” и “Момичето на отбора” ще успее да оркестрира толкова качествен и напрегнат трилър с елементи на хорър и фантастика.

“Нито звук” представя мрачно бъдеще, в което човечеството е атакувано от същества, които реагират на звук. В центъра на историята е четиричленно семейство - майка, баща и две деца, които живеят в пълна изолация в провинцията и единственият им шанс за оцеляване е като следват три прости на вид правила: не издавай нито звук; следвай пътеката или ще умреш; светне ли червено - бягай.

- Как бихте желали да се развие кариерата ви?

- Старая се да търся проекти, с които да успея да си извоювам свое ново пространство в киното. Харесвам и филми, които не са точно по вкуса на масовата публика. Обичам бавните романси. В повечето любовни филми всички се събличат още на първата сцена. Но като цяло съм готова да експериментира. Видяла съм какво ли не в този бизнес. Вече не може да ме шокирате.

- Какво се случва в шоубизнеса след скандалите в последните години?

- Вижте, Холивуд винаги е приличал на пазар за плът. Такава е природата и естеството на тази индустрия. Зад блясъка се случват много тревожни и мрачни процеси. В последно време просто завесата се вдигна и видяхме какво се случва. Дано да е за добро. Годишните филмови награди също приличат на пазар за месо - хора се събират и те оценяват. Решават дали това, което си направил изобщо струва нещо. Не е това причината да правиш кино. Ако мислиш за наградите ще се разконцентрираш и вероятно ще се провалиш.

- Какви други проблеми има пред киното днес?

- Може би проблем е и залитането по прекалено пуритански сюжети и персонажи. Не трябва да се подлагаме на доброволна цензура. Киното се нуждае от острота и провокация. От мръсни шеги, от смел хумор. Затова аз харесвам Рики Джървейс - той има точно това чувство за хумор, което аз харесвам и което много хора биха определили като неправилно.

- Вие се специализирахте в жанровата територия на трилъра. Какво ви привлича към този тип филми?

- Не е съзнателно търсене, но така се получи. За мен е важен качественият сценарий. Такъв беше случаят със “Сикарио”. Или с “Момичето от влака”. Изключително доволна съм от това преживяване. Страхотен екип и великолепна атмосфера на снимачната площадка. “Момичето от влака” е амбициозен психосексуален трилър - точно от типа кино, който ме привлича.

- За какво става въпрос във филма?

- Моята героиня се казва Рейчъл. Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила. Но един ден всичко се променя... Влакът спира на семафора за по-малко от минута, но тя е достатъчна - Рейчъл вижда нещо шокиращо. И всичко вече е различно. Сега тя получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани. И да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака.

- На какво се дължи големия апетит на Холивуд за атрактивни английски звезди като вас?

- Забелязала съм, че американците са много по-открити, по-отворени. Има нещо почти декламаторско и демонстративно в начина, по който те изразяват емоциите си. Това е един стереотип, основан на реалността. Британците сме по-затворени, сякаш потискаме вътрешния си живот в публичните си комуникации. Ние не сме толкова добри в самооценката. Не сме толкова отворени и открити, не се докосваме много по време на разговори. Има много примери. Ако прекарваш много време в Америка става по-лесно да изиграеш американски образ. Попиваш звуците и енергиите, всичко. Но акцентите са страшно трудни. Когато се подготвям за роля с американски акцент говоря така през целия ден. Постоянно съм с акцента и извън снимачната площадка. Само по този начин мога да се справя

- Какво беше детството ви?

- Много интересно, богато, но и трудно. Като малка заеквах наистина сериозно. Беше ми голям проблем. Децата ми се подиграваха, чувствах се изолирана. Но в крайна сметка се преборих със заекването. Изисква се воля и подкрепа от близките. Има експерти, които те водят по пътя на оправянето. Човек, който заеква няма от какво да се срамува. Всеки може да се справи. Уверено казвам, че 100% има светлина в тунела за всеки човек, който има проблеми със заекването.

Коментари

Задължително поле