Емили Блънт: Шоубизнесът е пазар за месо

Актрисата е звездата в продължението на „Мери Попинс”

Обичам бавните романси

Когато се подготвям за роля с американски акцент говоря така през целия ден, през цялото време. Постоянно съм с акцента и извън снимачната площадка. Само по този начин мога да се справя

Американците са много по-открити, по-отворени. Има нещо почти декламаторско и демонстративно в начина, по който те изразяват емоциите си. Британците сме по-затворени, сякаш потискаме вътрешния си живот в публичните си комуникации.

Емили Блънт е една от най-качествените дами в съвременното престижно кино. Тя е британско бижу в короната на Холивуд. Родена е в аристократично семейство от висшата класа на Лондон и от рано показва артистичен потенциал. Прави страхотни роли в “Сикарио”, “На ръба на утрешния ден”, “Дяволът носи Прада”, “Агенти на съдбата”, “Върколакът” и др. В последно време се отличи и със силни изяви в топ трилърите “Момичето от влака” и “Нито звук”, а сега предстои да я гледаме в легендарната роля на Мери Попинс в продължението на едноименната класика, озаглавено “Мери Попинс се завръща”. Емили Блънт съчетава страхотна сексуална енергия и интригуваща интелектуалност.

- Емили, как оценявате сегашната ситуация в Холивуд, в светлината на сеизмичните скандали, които разтърсиха индустрията в последните две години?

- Шоубизнесът е пазар за месо. Винаги е бил. В последно време просто завесата се вдигна и видяхме какво се случва. Дано да е за добро. Годишните филмови награди също приличат на пазар за месо - хора се събират и те оценяват. Решават дали това, което си направил изобщо струва нещо. Не е това причината да правиш кино. Ако мислиш за наградите ще се разконцентрираш и вероятно ще се провалиш.

- Днес Вие сте филмова суперзвезда, но като момиче сте имала проблеми със заекването. Лесно ли се справихте с този дефект?

- Заекването ми беше огромен проблем в детсвото. Децата ми се подиграваха, чувствах се изолирана. Но в крайна сметка се преборих със заекването. Изисква се воля и подкрепа от близките. Има експерти, които те водят по пътя на оправянето. Човек, който заеква няма от какво да се срамува. Всеки може да се справи. Уверено казвам, че 100% има светлина в тунела за всеки човек, който има проблеми със заекването.

- Какви проекти търсите в киното?

- Старая се да търся проекти, с които да успея да си извоювам свое ново пространство в киното. Харесвам и филми, които не са точно по вкуса на масовата публика. Обичам бавните романси. В повечето любовни филми всички се събличат още на първата сцена.

- Вие направихте и силна роля в един от хитовете на годината - “Нито звук”. Разкажете малко повече?

- Честно казано се изненадах от огромния успех на филма и топлия прием от критиците. “Нито звук” е екшън-трилър с елементи на хорър фантастика. Продуцент е Майкъл Бей, когото всички в индустрията познават като майстор на комерсиалните зрелища. Режисьор е моят съпруг и баша на двете ми деца Джон Кразински, с когото съм извънредно горда. Това беше неговият режисьорски дебют. С “Нито звук” той се причисли към доста престижната компания на актьори, които успешно и авторитетно са минали зад камерата. Малцина очакваха, че актьор, познат на публиката от комедии като “Офисът”, “Нещо назаем”, “Не е лесно” и “Момичето на отбора” ще успее да оркестрира толкова качествен и напрегнат трилър с елементи на хорър и фантастика.

- За какво става въпрос в “Нито звук”?

- Филмът представя мрачно бъдеще, в което човечеството е атакувано от същества, които реагират на звук. В центъра на историята е четиричленно семейство - майка, баща и две деца, които живеят в пълна изолация в провинцията и единственият им шанс за оцеляване е като следват три прости на вид правила: не издавай нито звук; следвай пътеката или ще умреш; светне ли червено - бягай.

- Вие имате богат опит с жанровата естетика на трилъра. Наскоро Ви гледахме и в “Момичето от влака”. Доволна ли сте от филма?

- Изключително доволна съм от това преживяване. Страхотен екип и великолепна атмосфера на снимачната площадка. По своята филмова природа “Момичето от влака” е амбициозен психосексуален трилър. Моята героиня се казва Рейчъл. Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила. Но един ден всичко се променя… Влакът спира на семафора за по-малко от минута, но тя е достатъчна - Рейчъл вижда нещо шокиращо. И всичко вече е различно. Сега тя получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани. И да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака. Режисьор на “Момичето от влака” е чудесния Тейт Тейлър, когото може би познавате от “Южнячки”. Свърши чудесна работа.

- Вие сте англичанка от Лондон, която успя да достигне до върховете на Холивуд. В средите много се говори за огромния успех на артисти от Острова в САЩ. Каква е разликата между британците и американските?

- Забелязала съм, че американците са много по-открити, по-отворени. Има нещо почти декламаторско и демонстративно в начина, по който те изразяват емоциите си. Това е един стереотип, основан на реалността. Британците сме по-затворени, сякаш потискаме вътрешния си живот в публичните си комуникации. Ние не сме толкова добри в самооценката. Не сме толкова отворени и открити, не се докосваме много по време на разговори. Има много примери. Ако прекарваш много време в Америка става по-лесно да изиграеш американски образ. Попиваш звуците и енергиите, всичко. Но акцентите са страшно трудни. Когато се подготвям за роля с американски акцент говоря така през целия ден. Постоянно съм с акцента и извън снимачната площадка. Само по този начин мога да се справя.

Коментари

Задължително поле