Емил Димитров: Не бива да се продава вода на ВЕЦ-овете

Кадър: NOVA

"Не бива да се продава вода на ВЕЦ-овете, трябва да се оправи водопреносната мрежа". Това каза бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на NOVA.

"От април досега шест графика за източване на язовирите са влезли в сила. Има голяма възможност догодина да има криза по цялото Черноморие. Безводието се дължи както на стари водопроводи, така и на множеството населени места, които се захранват от един и същ. МРРБ ръководи ВиК дружествата, то трябва да отговаря за кризите, МОСВ няма собствени язовири, само разпределя водата. Трябва да се прави разлика между наличен и полезен обем - цифрата на втория винаги е много по-малка”, заяви той.

Димитров коментира и актуалната политическа ситуация. "Половината парламент е против Главчев и част от министрите му. Ако вчера с президента са стигнали до компромисно решение, с което премиерът да махне фигурите, за които има обществени нагласи да не са министри, ще му бъде връчен мандат. Главчев положи всички усилия и направи избори. Когато визията ти не съвпада с правителствената линия, подаваш оставка, за да не пречиш на институцията, а не мобилизираш симпатизанти с цел рекет. Полицаите не могат да се занимават с политика", коментира той. 

Още в края на месец юни, едни от първите потърпевши бяха стотиците жители на горнооряховското село Драганово, които вече близо 2 месеца са без вода. Според организатора на протеста Николай Николов не е имало водоподаване от язовир "Йовковци", но никой не е бил уведомен. Кметът Иван Кишев пък споделя, че загубите са 78%, а водопровод няма. А кранът, по който трябва да премине водата, е с по-малък дебит от необходимия за селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България