Задържаха под стража наркопласьор, развъждал питбули за кучешки боеве

Седем медици от Спешна помощ в София – с коронавирус РЗИ проверява всички посетени от тях адреси

ЕК одобри сделката за Vivacom Придобиването на компанията от United Group няма да застраши конкуренцията, установи Комисията

Огнян Ганев, собственик на „Dairy Food Bulgaria“: След първоначалния стрес вече започнахме постепенно възстановяване на нормалната работа

Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в своите искания

Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

Емил Христов: Лидери на БСП се опитват да търсят партийни ползи в кризата

Емил Христов, зам.-председател на парламента

Общите, единни и координирани мерки в условията на извънредно положение, в което се намира България, могат да помогнат на всички да преминат по-леко през кризата, причинена от пандемията, заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов преди началото на дебата за обсъждане на Закона за мерките по време на извънредното положение.

„Сега сме в дни на изпитание. И това изпитание е за българската икономика, за лидерите, но и за всеки човек. И в такива дни най-много имаме нужда от това да бъдем единни и солидарни. Тогава имаме шанс и можем да се преборим. И в дни на изпитание най-ясно се вижда кой кой е, кои са лидерите, кои са малодушните, кои са спекулантите. Виждаме как лекари и медицински сестри напускат болници, но виждаме също, че доброволци заемат техните места. Това означава, че обществото ни не е толкова болно, колкото някои политици се опитват да внушават” – коментира Емил Христов. – Виждаме, че има хора, които отиват да работят, за да помагат, без да мислят за печалба и за личен интерес. В тези дни на изпитание има хора, които се опитват да разделят обществото. Има политици, които не могат да променят политическите си навици и търсят дивиденти от проблема”.

Преди началото на дебата Христов изрази надежда, че проектът за закон, който събира мненията и експертите, може и трябва да бъде гласуван до петък и на второ четене и с това да бъде окончателно приет. Бърза се защото са нужни законовите рамки, които да дадат възможност на министрите и на специалистите да прилагат нужните мерки и да продължат да работят в извънредната ситуация.

„В петък, на 13 март, ние всички се обединихме и гласувахме за въвеждането на извънредните мерки. И това стана, защото министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и министрите дойдоха в Народното събрание и обясниха в детайли какво е положението. Но важното послание е към хората, те трябва да виждат, че българските политици са единни и че дават увереност, че могат да се справят в трудна ситуация” – каза Емил Христов.

Той обаче сподели, че след този момент депутатите не успяват да намерят общ език. Народни представители от БСП са започнали да се замислят какви отстъпки правят и да кроят сметки как могат да спечелят нещо от тази ситуация. Това се вижда от исканията, които отправят, без да имат анализ за състоянието на икономиката в момента и за това какво предстои след месец или два. „За да реагираме правилно,трябва добре да предвидим какво ще бъде състоянието на бюджета и докъде ще стигнат резервите” – заяви заместник-председателят на Народното събрание като отговор на исканията от страна на социалистите да се разширяват до безкрайност мерките, които са свързани с финансиране.

В същото време президентът Румен Радев проведе срещи с работодатели и с лидерите на синдикатите. И отново призивите са да се дава колкото се може повече, да се дава всичко. Това обаче създава единствено очаквания, които към момента не могат да имат отговор, коментира Емил Христов. Зад някои непремерени искания и изказвания по повод на политиката на правителството и предприетите мерки прозира желанието на социалистите да атакуват по познатия начин. Правят се политически сметки за утрешния ден.

Това става на фона на много бързи и адекватни реакции от страна на правителството по два тежки проблема от последните седмици – единият е с мигрантската криза близо до нашата граница и другият- пандемията, причинена от коронавируса. „Благодарение на адекватната и навременна реакция на премиера Бойко Борисов беше предотвратено масово навлизане на мигранти в България, което точно в този момент, би довело до катастрофа. Реакцията на правителството, свързана с превенцията на инфекцията, също е правилна, въпреки че има и други мнения по въпроса” – убеден е Емил Христов и уточнява, че трябва да вярваме на преценката на специалистите и да спазваме препоръките им, за да защитим живота на своите близки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.