Емо Чолаков, бодигард и икономист влизат в спалнята ви. Не, не е виц...

Новото смартфон приложение Netatmo контролира микроклимата, сигурността и топлината на дома

 

Условията, в които прекарваме времето си, неминуемо се отразяват на качеството на нашия живот. Стремим се да увеличим удобствата в дома или на работното място, но всъщност не се замисляме за най-важното нещо, без което никой от нас не може.

Това е въздухът, който дишаме

Когато се намираме в затворено помещение акумулираме въглероден диоксид, който се натрупва и води до влошаване качеството на нашия сън и продуктивност. Световната здравна организация препоръчва да живеем, спим и работим при допустими нива на въглероден диоксид, достигащи не повече от 1000 ppm. Всяка стойност над тази граница индикира лоша вентилация на помещението и с натрупването на повече CO2 е предпоставка за замайване, главоболие и намаляване нивото на производителност. Качеството на въздуха е само един от невидимите компоненти на нашия комфорт, който вече можем да следим чрез приложение от телефона си, което е на път да изяде хляба на любимия синоптик Емо Чолаков. То се нарича Netatmo и води отчет за температурата, влажността на въздуха, нивата на шум, климатичните условия навън. Безжичната метеорологична станция следи качеството на въздуха, климата вътре и вън и ви известява от екрана на мобилното устройство.

Netatmo се свързва към вашата домашна WiFi мрежа и предава всичките си измервания на вашите мобилни устройства по всяко време, във всяка точка на света.

Пакетът Netatmo Weather Station включва основен базов модул “майка” за измерване на закрито, който събира данните от останалите сензори на Netatmo и безжичен модул за монтаж навън. Допълнително можете да добавите до три безжични вътрешни модула на станция за измерване в останалите помещения в дома.

Метеорологичната станция измерва температурата, влажността на въздуха, качеството на въздуха, нивото на въглеродния диоксид и нивото на шума, предоставя детайлна седемдневна прогноза за времето, като допълнително можете да добавите към нея, по всяко време, сензор за дъжд и сензор за посока и скорост на вятъра. Максималният обсег на безжичните сензори и модули на Netatmo е 100 метра, като всички те, с изключение на основния модул “майка”, работят с батерии.

При завишени нива на CO2 Netatmo отчита и известява за това веднага чрез светлинни индикатори, вградени във всеки от вътрешните сензори, както и автоматични известия, които се появяват на екрана на вашия смартфон в момента на събитието.

Така например при известие за високо ниво на CO2 в детската стая веднага можете да проветрите, за да осигурите качеството на съня на най-малките вкъщи.

Друга полезна джаджа за смартфон влиза в ролята на частен бодигард за дома ви. Представете си, че крадец влиза с взлом у вас, а вие научавате за това от известие на вашия смартфон, виждате в реално време на екрана как престъпникът е понесъл телевизора в ръце, обаждате се в полицията и тя пристига да го залови на момента. Най-новото ефективно решение за наблюдение на сигурността на жилището ви се нарича Netatmo Welcome и вече е достъпно на българския пазар.

Разпознаване на лица и известяване в реално време

Netatmo Welcome представлява HD камера за смартфон, която във всеки момент е готова да ви информира влиза ли някой в дома ви, независимо в коя точка на света се намирате. Welcome работи през домашната WiFi мрежа, управлява се от безплатно приложение, записва видео, има нощен режим, SD слот, регистрира звуци на други аларми в жилището и ви известява за тях.

Друга крачка към “поумняването” на дома е контролът върху отоплението. Вече съвсем реално с помощта на техниката можете да спестявате до 37% от потреблението на енергия и да намалите емисиите на въглероден двуокис с термостата и интелигентните радиаторни вентили Netatmo.

Той контролира отоплението в дома, съобразено с детайлен график в колко часа и за каква продължителност да поддържа определени и зададени от вас температури. Управлявате го от екрана на своя смартфон, таблет или компютър, независимо дали се намирате в дома си, или в която и да било точка на света.

Термостатът се адаптира към условията на сградата. Взема предвид параметри - като например има ли тя изолация, каква е температурата навън, работи с метео-рологичната станция Netatmo (ако има налична такава), спазва зададения график, ще даде пълен отчет за спестената енергия, а ако се прибирате от почивка на зададена дата, той ще подготви жилището предварително. В приложението за управление термостатът на Netatmo ви задава пет въпроса. На базата на вашите отговори той създава график според вашите навици и начин на живот, така че да използвате отопление само когато имате нужда от него. Можете да създадете толкова графици, колкото искате. Интелигентните радиаторни вентили на Netatmo са перфектно допълнение за пълно управление на отоплението и комфорт във всяка стая. Те разполагат със сензор, който отчита, ако има отворен прозорец в помещението. Управлявате вашия дом директно от смартфона си. Променяте температурата стая по стая от леглото си или от всяка точка на света. Планирате отоплението вкъщи преди вашето завръщане от почивка.

Пакетите Netatmo работят с всички мобилни устройства Apple с операционна система iOS, всички устройства с Android, Windows Mobile, както и през личния ви профил в уеб страницата на Netatmo. Цената на всеки от изброените пакети е 339 лв. с ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии