Ендопротезирането на стави по авангарден метод спестява преливане на кръв

Поради големия интерес на наши читатели, помолихме Д-р Филипов, главен лекар на ортопедична болница „Витоша”, да разкаже за новостите при операциите за смяна на става.

- Д-р Филипов, как се извършват такива операции и какви са новостите при това лечение?

- Операциите за смяна на тазобедрена или колянна става, наречени ендопротезиране, са екстензивни операции, с голяма продължителност и голяма сложност. Операциите се извършват с прилагане на различни методи, различаващи се помежду си както по вида на хирургичния разрез и начина за достигане до ставата, така и по цялата последователност от манипулации през време на операцията. При повечето използвани днес хирургични методи се извършва значително по обем хирургично разкритие, или казано с други думи, тези операции традиционно се извършват през голям хирургичен разрез. При тези операции, оперативната травма и загубата на кръв са значителни. Днес, стремежът на науката е да бъде намален обема на хирургичния разрез, а структурите около ставата да бъдат максимално запазени от увреждане.

Съвременните тенденции, насочени към намаляване на оперативната травма и намаляване загубата на кръв през време на операцията, не са напълно удовлетворени при повечето оперативни методи, въпреки че те масово се прилагат в цял свят. Наред с понякога значителната кръвозагуба, друг недостатък е нарушената стабилност на ставата и асоциираният риск от дислокация (изкълчване на протезата) през ранния следоперативен период. Минимално-инвазивната хирургия (MIS) изглежда добра алтернатива на традиционните методи, но водещи специалисти съобщават, че тези техники са свързани с риск от неправилна позиция на компонентите на протезата, както и ранно разхлабване и необходимост от смяна, поради лимитираното хирургично разкритие и субоптимална обработка на костта. Днес, директният латерален достъп се счита за оптимален баланс между положителни качества и недостатъци и се предпочита в много водещи клиники.

Загубата на кръв при операцията на пациента налага да му бъде прелята кръв, взета от други хора, кръводарители. Преливането на чужда кръв е вид трансплантация на чужда тъкан. Разбирате, че преливането на 300 или 600, понякога дори 900 и повече милилитра чужда кръв не е безобидно и крие рискове. Разбира се, тази кръв и получените от нея кръвни продукти, са обект на стриктен контрол в центъра по кръвопреливане. Извършва се щателно изследване за СПИН, хепатит, както и на голям брой други параметри, преди кръвният продукт бъде отпуснат на болниците за кръвопреливане. Но въпреки това, остават различни фактори, които не могат да бъдат изследвани, поради това преливането на кръв няма как да е напълно безопасно. Помислете как хората, когато искат да практикуват безопасен секс, поставят презерватив, който да предпази от заразена семенна течност в количество 2-3 милилитра, а какво остава за огромното количество от 300 или 600 милилитра чужда кръв, и то влята директно във вените на пациента!

- Ендопротезиране без кръвопреливане. Вярно ли е че сменяте стави безкръвно?

- Безкръвни са само операциите на коляно при артроскопия. Ако има дори една капка кръв изтекла от раната, операцията е кръвна. В болница „Витоша” прилагаме нов метод с минимална кръвозагуба и позволяващ бързо раздвижване. За разлика от други болници по света, където рутинно се преливат от 1 до 3 банки чужда кръв, ние не преливаме кръв, ако при постъпване пациентът е здрав и без анемия.

- Казвате, че болните се раздвижват по-бързо. Как го постигате?

- Да, нашите болни се раздвижват бързо. Имам наблюдения от много болници, и следя специализираната литература. Нормално, в другите болници по света, след ендопротезиране на тазобедрена става, на болният му се забраняват много неща: забранено е да лежи на една страна в леглото, забранено е да кръстосва краката и дори да ги приближава един до друг – трябва да бъде разкрачен. С тази цел, в повечето болници поставят между краката дървена конструкция с формата на триъгълник, която в къщи болният заменя с възглавница. Също така, забранено е сядане на ниско, например в кола. Тези забрани се налагат, защото има висок риск от изкълчване на ендопротезата, което е много тежко усложнение. Ако се получи дислокация (изкълчване) на ендопротезата, следва дълго и мъчително консервативно лечение – пациента е на легло, със споменатия абдукционен триъгълник между краката, в продължение на много време, а при повторно изкълчване – нова операция.

Новият метод, който прилагаме в болница „Витоша”, постига висока здравина и стабилност на ендопротезата, благодарение на което периодът на възстановяване е по-кратък и рисковете за ендопротезата са минимални. Поради това, болният не трябва да спазва тези ограничения и забрани описани по-горе. На нашите болни им е разрешен нормален обем движение в ставата, могат да лежат на една страна, могат да доближават краката, единствено ексцесивно сгъване в ставата не е желателно до 30 дни след операцията. За 5 години нямаме нито един случай на изкълчена ендопротеза без да е свързано с фрактура на костта. Затова и възстановяването е по-бързо.

Оптимално, болните при нас се възстановяват напълно до 2 месеца, до степен че пациент на 60 г, шофьор, се връща да кара автобуса. Имахме невероятен случай на висок балкански дух при наш пациент, който при изписване от болницата пожела да се върне до своето село край Монтана, като шофира собствената си кола. Друг един пациент водих в Канал 1 на БНТ, където той изпълни упражнения от йога, на живо, пред цяла България, само няколко месеца след като му бяхме сменили тазобедрена става.

Коксартрозата и гонартрозата са лечими – чрез операция траеща малко над час, болният се лишава от болките и скоро се връща към нормален живот.

Д-р Орлин Филипов, дм, е главен лекар на ортопедична болница „Витоша” в София. Той е специалист по ендопротезиране и реконструктивна ортопедия. Има специализации по ендопротезиране и е работил в Израел. Автор е на десетки научни трудове, много от които – публикувани в авторитетни западни издания и намерили признание на много международни ортопедични конгреси. Автор е на книга - наръчник по ортопедия, издаден в САЩ. Д-р Филипов е член на 5 международни ортопедични асоциации: AO Trauma; SICOT; FFN (Fragility fracture network); Küntscher society; AAOS (American Academy of Orthopedic Surgeons) и БОТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве