Енергетици осиновиха семейство щъркели

Служители на енергодружество изградиха гнездо за изпаднали в беда двойка щъркели в Лом. Крилати влюбени вече са се настанали в новия си дом. Работниците в центъра на ЧЕЗ-Разпределение – България в крайдунавския град забелязали, че семейство щъркели кръстосва разтревожено над електрически стълб в близост до горското стопанство в Лом.

Червеноклюните птици мъкнели съчки и треви, за да си направят гнездо на стълба, но материалите падали и жилището не се получавало. След разговор с ръководството на дружеството и еколози енергетиците вдигнали вишка и монтирали на избрания от щъркелите стълб метална основа, върху която подредили нападалите от пернатите пръчки. „ Малко по-късно щъркелите се върнаха и започнаха да оправят гнездото, после направо се настаниха!”, разказа ръководителят на центъра Владимир Владимиров.

Сезонът за създаване на потомство от щъркелите вече е към края си, но енергетиците и жителите на близките къщи се надяват крилатото семейство да успее да измъти малки. От миналата година досега ел.техниците в Лом са монтирали около 50 щъркови гнезда и след отлитането на птиците на юг ще продължат с акцията по поставянето на нови безопасни домове по стълбовете в района.

Коментари

Задължително поле