Енергиен експерт: Цената на горивата по бензиностанциите не е реална

В момента цената на горивата по бензиностанциите не е реална. Това каза пред БТВ енергийният експерт Васко Начев, след като вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини шест от основните вериги бензиностанции у нас, в картелно споразумение.

Погледнете цените във Варна, там „бялата лястовица” Марешки предопределя цените да са по-ниски, допълни той.

Комисията засяга само цените на дребно, но това е крайният ефект. За да бъде разрушена тази практика, трябва да се погледне как се образуват цените на едро, там е разковничето, посочи експертът.

По думите му не е необходимо веригите да сядат и да се разбират.

„Нещата са прости. Всички виждат колонката на „Лукойл”, дистрибутора на едро, и оттам насетне не е трудно всеки да постави съответните цени. Механизмът е сравнително прост – ако вие си позволите да продавате на по-ниска цена, следващия път, когато закупувате, точно с този марж ще платите повече при цените на едро”, каза Начев пред БТВ.

Дизелът на едро се купува за 1,69 лв., в момента е 1,99 лв. Това означава 30 стотинки марж, отбеляза той. Нормалната печалба за такъв сектор е 10-15%, коментира той.

Този марж отива някъде. Без политически чадър няма как да се случват нещата, допълни Начев.

Около 6 милиарда годишно се харчат в България за горива. Сметнете при 30 стотинки марж за какви печалби става въпрос, подчерта той.

Експертът каза, че не би се ангажирал, че решението на КЗК е предизборно или кризисен пиар, тъй като този процес върви не от вчера. Той е убеден, че глоба ще има.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари