Енергийни експерти пред “Труд” по повод договорите за доставка на “Булгаргаз” след 27 април: Посредници оскъпяват газа с 40 до 60 на сто

Редакцията на “Труд” разполага със съдържанието на сключените договори на “Булгаргаз” с доставчици на газ за месец май, като и офертите, които са подадени към българската компания от наши и чужди фирми.

Повечето договори са TTF - през борсата в Амстердам, но в някои от тях има капан за надценки, заявиха финансисти

“Булгаргаз” питал и свързани с “Газпром” фирми

Цената на газа по договора ни с “Газпром” е около 77 долара за MWh, а новите сключените договори с посредници за доставка от “Булгаргаз” оскъпяват газа с 40 до 60 процента, правителството ни разказва басни за по-евтин газ. Това заявиха пред “Труд” енергийни експерти, потърсени за коментар относно сигурността на количества газ у нас и офертите, както и цените по вече сключени нови доставки.

Средната цена на осигурените доставки от търговци е около 110 евро, а при сегашното съотношение на 0,94$-1 евро e видно, че сделките са на високи цени в сравнение с договора ни с “Газпром” и цената варира нагоре в сериозни проценти.

Решението на българското правителство от 13 април 2022 г., “Булгаргаз” да не плаща на “Газпром” в рубли, което е взето на оперативно заседание на Министерския съвет, очевидно е политическо, тъй като от 26 април “Булгаргаз” се опитва в спешен порядък да осигури необходимите количества заради спрените доставки от “Газпром”, отбелязаха специалисти. По думите им, в създадения от властта хаос, от разпратените оферти има дори такива, които са свързани индиректно с “Газпром” и не е изненада, че компаниите не са си направили труда да дадат оферти към България.

“Закърпили са положението. Повечето договори са TTF - през борсата в Амстердам, но в някои от тях има капан, защото е записано, че стандартните им договори са TTF-цена, но това е усреднена цена, която се получава за всичките дни на месеца (в случая за м. май), но от там нататък се слагат надценки”, коментираха пред “Труд” финансисти и бивши служители на министерство на енергетиката на ръководни позиции. Прави впечатление, че в някои от договорите не е фиксирано количество - например, за 1 100 000 куб. м. на ден, но ако въпросната компания има възможност.

“Булгаргаз” има сключени и рамкови договори с посредници, но не е сериозно да се работи така, вместо компанията сама да си търси доставки, коментираха още запознати с активността на дружеството.

Наличните сигурни договори с Depa, OMV и MET на “Булгаргаз” извън двата танкера с американски втечнен газ, за които властта мълчи, покриват около 6 млн. куб. м. на ден, което е лятното потребление на България в момента за един ден, изчислиха енергетици. Тези количества обаче са само за месец май.

Точно по темата, днес от 17 часа във временната комисия за спирането на газовите доставки от “Газпром” и избора на алтернативни доставчици, в народното събрание ще бъдат изслушани шефовете на “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” - Людмил Йоцов и Владимир Малинов.

Пристигнал е с ден предсрочно 

Танкерът-фантом неоткриваем по терминалите

Снимката е илюстративна.

Изненадващата информация, че първият танкер е пристигнал на терминал по-рано с един ден и вече се разтоварва, бе потвърдена само от представителите на правителството. Не стана ясно дали това се прави на гръцкия терминал за LNG на островчето Ревитуса, или в Турция. Танкерът-фантом бе неоткриваем за целия ден, а най-странната информация бе, че България ще ползва около 20 процента от него, а останалата част е на други компании. През месец май премиерът Кирил Петков обяви след визита в САЩ, че първият танкер се очаква на 8 юни, а вторият на 23-и юни. Във вторник Петков отново каза, че вторият танкер ще пристигне у нас на втората дата.

Според източници на “Труд”, от правителството неофициално са дали да се разбере, че преработката на втечнения газ се случва на турския терминал на компанията “Боташ”, която е собственост на държавата. В същото време обаче имаше данни, че танкерът само е продаден на “Боташ”, а от там ще ни продадат друг газ.

Хронологията на търсенето на доставки от документ на “Булгаргаз”, с който “Труд” разполага:

Договорът за втечнения газ със забрана да се разказва устно, графично, цифрово

Търговците изпращат оферти

Между 205 и 215 лева за MWh са покупките на газ от посредници на “Булгаргаз” става ясно от извлечения от платформата Trayport Joule.

На 26 април от “Булгаргаз” отправят запитване за предоставяне на оферти до търговци на природен газ, лицензирани в Румъния и Гърция за доставка на природен газ в периода 28-30 април и 01-31 май 2022 г. За доставки за периода от 07.00 ч. на 28 април до 07.00 ч. на 1 май са отправени запитвания до 10 търговци на природен газ за доставка на виртуална търговска точка на българската и гръцките газопреносни мрежи. Според документа от 30 май 2022 г. №ТТ-62, с който “Труд” разполага, това са: Mytilineos S.A; ELPEDISON S.A.; Depa S.A; Motor Oil (HELLAS) S.A; Heron Thermoelectric S.A.; Engie Energy Management Romania; MET Energy Trading Bulgaria EAD; Energiko EOOD; WIEE Romania и OMV PETROM S.A.

Четирима от търговците не изпращат оферти, а Heron Thermoelectric казва на “Булгаргаз”, че няма възможност да подаде оферта за доставка в определения период.

Пет от търговците изпращат оферти, а по критерий най-ниска цена се класират Depa S.A и Mytilineos S.A.

Следва ново запитване от „“Булгаргаз” до 12 търговци на природен газ за периода 07.00 ч. на 1 май до 7.00 ч. на 1 юни 2022 г. Този път освен до вече изброените компании, се питат още Kolmar Group AG и LITASCO S.A. Отново трима търговци не подават оферти, а Kolmar Group AG казва на “Булгаргаз”, че няма възможност да подаде оферта за доставка за въпросния период. По критерий най-ниска оценка са красирани офертите на Depa S.A; Mytilineos S.A и MET Energy Trading Bulgaria EAD.

На 27 април (след спиране на доставките от “Газпром”, б. р.) “Булгаргаз” прави запитване до гръцката компания Depa S.A за доставка в спешен порядък на количества газ през виртуална търговска точка. А след започване на газовия ден, “Булгаргаз” закупува количества в “рамките на деня” на анонимния сегмент на “Газов Хъб Балкан” и допълнителни количества на Виртуална търговска точка Гърция.

През месец май продължават да се сключват спорадични договори с посредници.

През май месец “Булгаргаз” ЕАД е сключил договор с производител на втечнен газ LNG за доставка на приемен терминал, посочен от “Булгаргаз”. Вероятно става дума точно за въпросните два танкера с втечнен газ, договорени в САЩ, допуснаха запознати. Но договорът съдържа клауза за “Съгласие за конфиденциалност” и поверителната информация по цената и доставката не трябва да се разпространява устно, по електронен път, цифрово, графично или писмено.

Седмица след първото писмо на “Газпром” от 01.04.2022 г. БЕХ пита White and Case за ситуацията

България е предупредена за риск от форсмажор по Договора с руската компания

Писмото от 13 страници на White and Case LLP е от 12 април и е в отговор на въпроси от българска страна от 8 април, или седмица, след като “Газпром” изпраща уведомителното писмо за Указа на руския президент, както и подробни указания и на “Газпромбанк”, как безпроблемно да продължава изпълнението на Договора за доставка на газ между българската и руската компания. Както вече “Труд” съобщи, на 13 април на оперативно съвещание на Министерския съвет се решава “Булгаргаз” да не предприема нищо.

На 08.04.2022 г., Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изискал от международните правни консултанти White and Case LLP изготвяне на становище по приложимото право към Договора между Булгаргаз ЕАД и “Газпром Експорт” №02-12-13, като се разгледат вариантите Булгаргаз да приеме или да отхвърли предложения от “Газпром” нов механизъм за плащане на доставките на природен газ. На консултантите е предоставено само първото писмо на Газпром от 01.04.2022 г., с което “Газпром” информира “Булгаргаз” за Указа на президента на Руската Федерация, с който се въвежда новия механизъм за плащане, за условията и сроковете за откриване на сметки в Газпромбанк за плащане на доставките по договора и за последиците при неизпълнение на указанията.

В писмото White and Case LLP подчертават, че това е първоначално становище, което е направено на база писмото на Газпром от 01.04.2022 г. Консултантите обръщат внимание, че Указът на президента на РФ е част от вътрешното законодателство на Русия и “Газпром” е задължено за да го изпълнява. Указът предвижда забрана на доставките, в случай не се плаща по новия законоустановен механизъм.

Международната компания White and Case е една от най-квалифицираните юридически кантори в света, която разполага със сериозни американски и английски адвокати. Услугите є се ползват от големи корпорации по цял свят именно заради изключителния опит в решаването на сложни търговски международни казуси.

Консултантите очертават следните рискове:

• При условие че предложението на Газпром не води до допълнителни разходи и рискове за Булгаргаз, отказът да се плаща по новия механизъм би могъл да постави българското дружество в неизпълнение на Договора. Газпром може да реферира към Конвенцията на ООН за договорите за международна продажба на стоки, където съгласно чл. 54 купувачът има задължение да плати цената на стоката, включително да предприеме действия и да се съобрази с формалностите, необходими съгласно договора или законите, за да стане възможно извършване на плащането. В допълнение, съгласно чл. 64 продавачът има право да развали договора в случай че: купувачът не изпълни, което и да е от своите задължения по договора или по конвенцията, което неизпълнение е съществено нарушение на договора; или не изпълни задължението си да плати цената.

• Прекъсване на доставките за “Булгаргаз”, при условие че “Газпром” се позове на форсмажор. В случай че “Булгаргаз” откаже плащане по новия механизъм, “Газпром” би разполагало със силни аргументи, че Указът на президента на РФ е фосмажорно обстоятелство съгласно Договора. Позицията на “Газпром” би се засилила, ако Газпром предостави удостоверение за форсмажор, издадено съгласно изискванията на Договора. В последствие, на 29.04.2022 г. Газпром е предоставило на Булгаргаз Удостоверение за наличие форсмажорни обстоятелства (“Труд” разполага с писмото от въпросната дата, в което е приложен и Сертификат от Търговско-промишлената палата на Русия за форсмажор).

• Газпром да сезира компетентния съд с искане да бъде освободено от договорното си задължение за доставка на природен газ поради обективна невъзможност за изпълнение. Швейцарското законодателство дава това право на Газпром. В случай, че бъде освободено от задължение да доставя природен газ на Булгаргаз, то българското дружество няма да има право да претендира за вреди от неизпълнението.

• По отношение на риска от налагане на санкции от ЕК при плащане на газовите доставки по новия механизъм, консултантите подчертават, че към момента на становището не е известно ЕК да е наложила такива санкции. Също така, за налагане на санкции от ЕК за плащане в рубли е необходимо явно гласуване на 27 страни-членки. Консултантите отбелязват, че този въпрос се нуждае от допълнително изследване и от правна гледна точка изявлението на Президента на ЕК, че плащането в рубли е нарушение на санкциите, наложени на РФ, не е ясно и консултантите се опитват да получат повече информация по случая.

Консултантите препоръчват на Булгаргаз да изследва предложението на Газпром за плащане по новия механизъм, за да минимизира възможните рискове от нарушаване на задължението си за добросъвестно упражняване на правата и задълженията си по Договора. В случай, че новият механизъм на плащане не създава рискове и не води до допълнителни разходи за “Булгаргаз”, то отказът на “Булгаргаз” би отслабило позицията на българската страна при арбитражен спор с “Газпром”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения