"ЕНЕРГО-ПРО" недоволни от предложението на КЕВР за цената на тока

Предлаганото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на електрическата енергия от 1 юли 2017 г. предвижда еднократно изземване на приход на ЕНЕРГО-ПРО във връзка с корекции за студената зима и инвестиционни разходи, се казва в позиция на ЕНЕГРО-ПРО Варна, изразена на обществено обсъждане по доклад на КЕВР за нови цени в енергетиката.

Решението не дава възможност за разсрочване, с което да се намали финансовата тежест върху електроразпределителното дружество, макар такава да е предвидена в чл. 38, ал. 3 от Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

В същото време извън изчисленията остава цялата тежест, която електроразпределителното дружество и крайният снабдител понесоха в периода на пиковите натоварвания през студената зима, когато предложиха на своите клиенти разсрочване на сметките, оказаха пълно съдействие на ЕСО и платиха над 2 милиона лева допълнителни разходи за балансиранe.

През последните години ЕНЕРГО-ПРО положи сериозни усилия и постигна намаление на технологичните загубите по мрежата с близо 4%, което позволи на компанията да разшири инвестиционната си програма. Предвиденото в решението увеличение на цената на технологичния разход с над 75% е допълнително в тежест предвид това, че реалните технологични разходи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи остават по-високи от одобрените в ценовото решение. Определената от Комисията норма на технологичен разход от 9% не може да бъде постигната за една година, с което дружеството да започне да изпълнява инвестиционната си програма веднага в пълен размер.

Проекторешението не признава разходите за енергийна ефективност, вменени със специален закон, като по този начин те остават за сметка на електроразпределителните дружества.

Дружествата от групата ЕНЕГРО-ПРО Варна настояват за промяна на параметрите при взимане на окончателно решение от Комисията за енергийно и водно регулиране, чрез разсрочване на предвидените корекции във времето, с което да се осигури плавно изменение на цените и баланс между интересите на потребителите и енергийните дружества. В случай че окончателното решение остане непроменено, считаме, че се създават реални предпоставки за минимум два пъти по-високо от досегашното увеличение на цените през следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България