Енерго-Про ще отчита от неделя нощната тарифа от 23 до 7 ч

От 31 март-неделя с преместване на стрелките на часовниците с един час напред автоматично се изместват часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите – от 22 ч. до 6ч. през зимата, те се променят на 23ч. до 7 ч., съобщиха от Енерго-Про. Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките за електроенергия, съветват от компанията. Съвременните електроуреди в дома предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.

Енерго-Про отново припомня на своите клиенти ефективни начини за оптимизиране на енергийния разход в домакинствата.

-Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.

-В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.

-Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.

-При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.

-Използвайте удълженото отдаване на топлина от котлона няколко минути след изключването му.

-Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.

-Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.

-Стремете се да използвате пералнята и съдомиялната напълно заредени. При намалено замърсяване използвайте екологични програми.

-Нагласете сушилнята за работа при по-ниски температури, това щади и тъканите.

-Включвайте бойлера и други подходящи за това електроуреди (пералня, съдомиялна, сушилня) на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България