ЕНП отхвърля възможен съюз с популистите

Маркус Зойдер (вляво) и Себастиан Курц не очакват ЕНП да потърси съюз с популистите.

Инициативата на Орбан бе своевременно отхвърлена и от Ангела Меркел

Двама от най-влиятелните правителствени лидери в дясно-центристкото политическо обединение в ЕС Европейска народна партия (ЕНП), канцлерът на Австрия Себастиан Курц и министър-председателят на Бавария Маркус Зойдер отхвърлиха идеята на унгарският премиер Виктор Орбан тяхната партия да потърси съюз с популистите в следващия състав на Европейския парламент, който предстои да бъде избран в края на май, предаде „Политико”.

Идеята за общо коалиция между традиционната европейска десница и предполагаемото обединение на крайно-десните и популистки движения, които се очаква да са във възход след изборите на 23-26 май, беше лансирана отново в сряда тази седмица след среща на унгарския премиер Орбан с вицепремиера и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който се явява неформалният лидер на бъдещото обединение. Тезата на Орбан беше, че действащото разбирателство за широка коалиция между европейските десни и социалдемократи в управлението на делата на Европейския парламент ще е невъзможно за в бъдеще и ЕНП трябва да потърси съюз с евро-скептиците, за да сформират бъдеща голяма коалиция.

Както Курц, така и Зойдер отхвърлиха тази идея на основание, че нищо добро не може да излезе от коалиция между националните си партии и съответните им крайнодесни сънародници, още повече на европейско ниво. Инициативата на Виктор Орбан за коалиция между ЕНП и бъдещата фракция на евро-скептиците в Европейския парламент беше своевременно отхвърлена и от германския канцлер Ангела Меркел ден по-рано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа