Енрике Нието: Има място за диалог между правителствата на Мексико и САЩ

Президентът на Мексико Енрике Нието заяви след телефонния си разговор с президентът на САЩ Доналд Тръмп, че има място за диалог между двете правителства, предаде БНР.

Тръмп иска да се построи стена на южната граница на САЩ, за да не влизат в страната нелегални имигранти и твърди, че Мексико ще плати за нея. Мексико твърдо отказва. Във видео обръщение Нието заяви:

"Въпреки че не постигнахме съгласие по нито един въпрос, има възможност правителствата на Мексико и САЩ да продължат диалога. Американският президент и аз решихме нашите представители да продължат с работата си и подновяването на приятелските отношения. Ще информирам мексиканския народ за напредъка и последствията от всяка стъпка на тези преговори."

Външният министър на Мексико Луис Видегарай заяви, че отказът на страната да плати за стената не подлежи на преговори:

"Трябва да знаеш как да кажеш "не". Дори между приятели, партньори и съюзници, каквито са Мексико и Съединените щати. Моментът миналата седмица беше такъв - когато президентът много ясно изрази съпротивата си, не само що се отнася до срещата, но и това, че тя беше по въпрос, който е неприемлив, не само за правителството, но и за всички мексиканци."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка