Епидемия от шарка убила 1200 делфина

В Румъния също потвърдили за масовия мор от морбили по морските бозайници

Над 1200 мъртви делфина са били намерени през изминаващата година във водите на Турция. Данните посочи доц. Виолин Райков, зам.-директор на Института по океанология към БАН във Варна, след завръщането си от Констанца, където се проведе семинар, посветен на морските бозайници.

В Румъния също са били направени аутопсии и изследвания на мъртви екземпляри, които са доказали тезата и на Тракийския университет у нас, че масовият мор през 2016 г. е причинен от шарка. Става въпрос за епидемия от морбили, чиято жертва стават предимно малките делфинчета, защото са с по-слаба имунна система, посочи варненският експерт.

Той потвърди, че делфините са доста агресивни помежду си в битката за храна, като най-потърпевши се оказват муткурите, нападнати от обикновения делфин афала. Любимото меню на делфините са цаца, хамсия и миджит и борбата за тях в морето е жестока, коментира още доц. Райков. Като специалист по рибарство и взаимоотношения с рибата и делфините той е категоричен, че за умрелите морски бозайници не може да се обвиняват мъжете с мрежи.

Както “Труд” писа в края на ноември, за първи път у нас бе направена аутопсия на два делфина, които бяха изхвърлени през лятото и след това замразени в Тракийския университет. Резултатите показаха, че именно шарка е убила бозайниците.

Коментари

Задължително поле