Игуменът на Троянския манастир Сионий пое и Бачковския

За въвеждането му в обителта дойдоха рокери от братството "Православна зора"

Игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий официално пое и Бачковската обител. В манастира го въведе старозагорският митрополит Киприян, след като на 3 април Светият синод без мотиви смени досегашния игумен Самуил и изпрати на негово място Сионий.

„Имаше изненада, разбира се, но ние като монаси винаги сме готови да получаваме нови послушания”, заяви новият игумен след тържествена служба, с която беше въведен в манастира. Той обясни, че на този етап остава игумен и на Троянския манастир, но се надява в скоро време там да бъде избран негов наследник. На Великден той ще служи в Бачковския манастир.

„Поемам Бачковската света обител със сърце, изпълнено с послушание към Негово светейшество и към Светия синод, с радост, че идвам да служа при този верен народ, при братството на светата обител и с упованието, че Божията майка, чиято чудотворна икона благодатно живее в този храм, ще ни подкрепя”, каза епископ Сионий. Той добави, че реставрацията на храма с иконата ще продължи.

„Подготвям светата обител за нормалния живот на братството и за посрещане на многобройните поклонници, които идват на това място. Ние сме във времето на Великия пост, така че богослуженията са най-важното нещо в момента и духовната подготовка за празника Великден”, обяви той.

За службата в манастира пристигнаха и рокери от братството Православна зора».

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България