Епосът „Наполеон“ и още световни филмови събития пристигат за „Киномания“

„Жан дю Бари: Фаворитката на краля“

Премиери в зала 1 на НДК

„Уроците на Блага“ открива филмовия маратон

Костюмна драма с Джони Деп в програмата на панорамата 

Новата комедия на Уди Алън е „Чист късмет“

Завръщането на Люк Бесон 

Българското предложение за номинация за „Оскар“ за чуждоезичен филм „Уроците на Блага“ е откриващото събитие на тазгодишното 37-мо издание на Киномания на 16 ноември в зала 1 на Националния дворец на културата.

„Уроците на Блага“

На 18 ноември от 19:00 ч. фестивалът се завръща в най-големия салон, за да срещне публиката с „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“. Дългоочакваният филм на атрактивната режисьорка Майуен с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан. Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

Един ден по-късно, на 19 ноември в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. След “Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“ Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

„Чист късмет“

Следващият фестивален уикенд в програмата на Киномания е свързан с имената на други двама от най-значимите съвременни режисьори – Люк Бесон и Ридли Скот. На 25 ноември в зала 1 публиката ще се потопи в историческата атмосфера на мащабния биографичен епос „Наполеон“ на сър Ридли Скот. Нетипичен за жанра филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. По изключение от всички останали прожекции в зала 1, билетите за „Наполеон“ ще влязат в продажба на 6 ноември.
Майсторът на монументалните батални сцени сър Ридли Скот вече режисира Хоакин Финикс като император Комод в „Гладиатор” преди 23 години.

„Наполеон“

Преди време виртуозът на епическите екранни фрески обяви, че е пренаписал „проклетия” сценарий на “Наполеон”, заради уникалния талант на главния си актьор. “Хоакин няма нищо общо с конвенционалните актьори. Не го прави нарочно, а действа по интуиция. Ако нещо го отегчава, веднага ще разберете. Той направи образа на Наполеон специален и постоянно задаваше въпроси. Трябваше да пренапиша проклетия сценарий, защото с Хоакин няма как да играеш по правилата и да залагаш на комфортното. С него се фокусирахме върху Наполеоновите войни. Уважих неговите желания и творчески търсения. Образът стана по-добър и по-голям. Хоакин е вероятно най-специалният и проникновен актьор, с когото някога съм работил”, каза Скот.

А на 26 ноември, отново от 19:00 ч. Киномания ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

„Догман“

Тазгодишното издание на Киномания ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските в салоните на „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино