Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

ЕП настоява за подробни декларации за конфликт на интереси на еврокомисарите

В незаконодателна резолюция, приета в четвъртък, се казва, че Европейската комисия трябва да преразгледа Кодекса за поведение на членовете на Комисията, за да гарантира, че техните декларации за конфликт на интереси предоставят пълна картина на финансовото положение и дейностите на всеки комисар и неговото семейство. Периодът на „охлаждане“ за бивши комисари трябва да бъде удължен до 36 месеца, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите се застъпиха за удължаване на периода на „охлаждане“ от 18 до поне 36 месеца, преди бивши комисари да могат да заемат позиции в частния сектор в своята сфера на компетентност. В скорошно свое изявление председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи този период да бъде 24 месеца за бивши комисари, а за председателя на ЕК – 36 месеца.

В резолюцията се казва, че декларацията за финансовите интереси на комисарите трябва да съдържа настоящи или минали дейности и финансови интереси от последните две години. Евродепутатите препоръчват още членовете на Европейската комисия да декларират всички свои финансови интереси (като акционери, членове на управителни съвети на дружества, съветници и консултанти, членове на свързани фондации) по отношение на всички дружества, в които са участвали, включително интереси на близки членове на семействата им, както и настъпилите промени от обявяването на кандидатурата им.

В текста се казва още, че в случай на конфликт на интереси, установен по време на мандата, председателят на ЕК следва да спази препоръките на ЕП за разрешаването на този конфликт. Европейският парламент може да поиска от председателя на Комисията да оттегли доверието си спрямо определен член на Комисията и когато е уместно, да го лиши от правото му на пенсия и други полагащи се облаги.

Евродепутатите призоваха комисията по правни въпроси на ЕП да получи по-голяма роля при разглеждането на декларациите за финансови интереси на членовете на ЕК. Тя трябва да гарантира, че те са надлежно попълнени с правилното съдържание, както и да прецени, дали съдържанието на определена декларация би могло да доведе до извода, че е налице конфликт на интереси.

В резолюцията се казва, че потвърждаването от страна на комисията по правни въпроси на липсата на какъвто и да било конфликт на интереси е незаменимо предварително условие за изслушването на номинираните за членове на ЕК от комисията, която отговаря за неговото/нейното портфолио.

Членовете на ЕП подчертават, че на комисията по правни въпроси трябва да се даде достатъчно време за извършване на подробна оценка на декларациите за финансовите интереси на членовете на Комисията, и спазвайки най-голяма степен на поверителност, тя трябва да публикува своите окончателни заключения и да направи препоръки. Такива могат да бъдат комисар да се откаже от определени свои финансови интереси или промени, които трябва да бъдат извършени в неговото/нейното портфолио.

Резолюцията беше приета с прие с 615 гласа „за“ срещу 5 гласа „против“, 6 „въздържали се“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.