ЕП предложи да се прекратят преговорите с Турция за влизането й в ЕС

Снимка: Архив

Европейският парламент предложи преговорите с Турция, за влизането й в ЕС, да бъдат прекратени. Информацията беше публикувана на официалния сайт на институцията.

"Европейският парламент е силно притеснен от факта, че в Турция продължават систематично да се погазват човешките права, да не се спазват законите и да се ограничава свободата на медиите", се казва в официално съобщение до медиите.

Депутатите в Страсбург приеха с 307 гласа "за" резолюция, с която приветстват решението на Турция да прекрати извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. В документът обаче пише, че ЕП не одобрява засилването на властта на президента Реджеп Таийп Ердоган. Според резолюцията "това е ограничило основни човешки права в страната". Евродепутатите изразяват и притесненията си, че журналисти, активисти и защитници на човешките права са масово в затвора.

Поради всички тези причини Европейският парламент предложи преговорите, за влизането на Турция в ЕС, да бъдат прекратени.

Въпреки ситуацуята, от ЕП са категорични, че ще продължат да защитават правата на туските граждани и ще продължат да поддържат диалога си с Анкара.

Евродепутатите също така призоваха Турция да изпълни 72-те изисквания, които са необходими на страната, за да получи безвизов достъп до държави от ЕС

Ролята на Анкара в мигрантската криза също беше засегната. В документът се казва, че Турция се справя прекрасно с проблема за разлика от някои държави членки на съюза, които отказват да изпълняват задълженията си. Турция е приела и се грижи за над 3,5 млн. сирийски бежанци.

ЕС е най-големият търговски партньор на Турция, като две трети от чуждите инвестиции в страната идват именно от европейски държави. Преговорите между Брюксел и Анкара за приемането на Турция в съюза започнаха през 2005 г.

Коментари

Задължително поле