Ердоган заплаши да пусне бежанците към Европа, ако не получи още пари от ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не й предоставят по-голяма финансова помощ и не подкрепят плановете й за зона за сигурност по границата, където да бъдат настанявани сирийците. Това е съобщил държавният глава в интервю пред "Ройтерс" в двореца "Долмабахче" в Истанбул.

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем бежанците от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган.

По думите му, установяването на такава зона, широка 20 32 км откъм границата със Сирия ще позволи на намиращите се в Турция бежанци да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон. "Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки", добави той.

Президентът на Турция отново посочи, че финансовата помощ, която Анкара получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция.

Ердоган допълва, че Анкара е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.

Коментари

Задължително поле