АПИ: Всички магистрали и първокласни пътища са отворени

Таксиметровите услуги във Варна поскъпват

ВиК-Сливен въвежда модерни системи за управление

15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Ердоган и заложниците Шрьодер напоследък сякаш се превръща в оръжието-чудо на германската дипломация

Петер Щойтнер

Винаги се радваме, когато някъде освободят заложници. В случая с Петер Щойтнер радостта ни обаче се помрачава от факта, че десетима германци все още лежат зад решетките в Турция като политически затворници.

Да, режимът на Ердоган очевидно страда от параноя и отмъстителност – показва го растящият брой арести най-вече на турски граждани. Арестантите-чужденци Анкара използва като заложници, с чиято помощ може да упражнява въздействие върху политиката на страните, откъдето те произхождат. Ердоган освен това се опитва с всички средства да се докопа до турци, избягали в Германия, които фигурират в черните му списъци. А по стара османска традиция, за да има пазарлък и сделка, той трябва да сложи нещо на сергията.

С демократична правова държава като Германия обаче подобна търговия с живи хора не може да се върти. Защо тогава Ердоган – пардон, независимото турско правосъдие – реши да освободи Щойтнер и другите му съмишленици? Разказват ни, че бившият канцлер Герхард Шрьодер е извършил тайната посредническа мисия. Шрьодер напоследък сякаш се превръща в оръжието-чудо на германската дипломация, когато трябва да се разчупи ледът в отношенията с авторитарни властници.

Дали вече можем да очакваме повишаване на температурата в хладните германо-турски отношения? Мигар с помощта на Шрьодер Ердоган е стигнал до заключението, че курсът му е неправилен, а средствата, които използва – вредни? Дори ако реши да освободи и германския журналист Дениз Юджел, пак няма да му повярваме. Камо ли пък преди това.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Какво друго можеше да се очаква да пише един немски журналист от Дойче Веле! Какви заложници какви пет лева . Подсъдими на които все още делата се водят, след окончателното решение на съда ще говорим за виновни или невинни. Съдът е решил да ги пусне отколкото да ги хрантутят,но ако са виновни пак ще ги приберат чрез Интерпол! Освен ако цял живот не се крият в Германия защото Германия не изпълнява поиска от Интерпол и отказва да екстрадива терористи. Те ги обичат там.

  2. Другари трябват ммми 10 лева,много съм зян ще ги отработя като ви правя свирки и кавали, много ви се моля.

  3. Добре им е на немчулятаа,хем подухват на турчелята ,хем ги обладават по стара турска традиция!

  4. Те немците си мислят че турците са като българи,румънци и другите…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.