Ердоган и Меркел са се фокусирали върху Сирия, Ирак и Егейско море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел са се фокусирали основно върху последните развития в Сирия, Ирак и Егейско море.

Това заяви държавният глава на Турция по време на съвместна пресконференция с Меркел след разговора им в Анкара, предава Hurriyet.

Ердоган обясни, че е обсъдил с канцлера сътрудничество в борбата срещу тероризма, бежанската криза и възможни съвместни стъпки в Сирия.

Пред турския президент Ердоган в Анкара германският канцлер Меркел е изразила безпокойство за свободата на медиите, информира БНТ. Трябва да се направи всичко възможно за гарантиране на свободата на изразяване и разделение на властите, заяви Меркел във връзка с планирания през април референдум за въвеждане на президентска система в Турция.

Опозицията е част от демокрацията, трябва да се направи всичко за да се гарантира разделението на властите и плурализма, това заяви днес германският канцлер след срещата си в турския президент. Думите й са във връзка с предстоящ референдум по конституционните промени за въвеждане на президентска система в Турция. Тя призова и наблюдатели от ОССЕ да присъстват на гласуването.

Меркел е изразила пред Ердоган и безпокойството си за свободата на медиите.

Посещението на Меркел в Турция е първо след юлския опит за преврат и последвалите го чистки, които обтегнаха сериозно двустранните отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа