Ердоган може да управлява до 2029 г.

Турският президент може да остане на власт чак до 2029 г., ако готвените от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) промени в конституцията влязат в сила. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с измененията.

Те предвиждат при одобрение на новия основен закон, който въвежда президентско управление, настоящият президент да продължи да изпълнява задълженията си до 2019 г., когато изтича мандатът му. След което има право на още един 5-годишен мандат по действащата в момента конституция. Подготвяните промени обаче предвиждат след влизането им в сила броенето на президентските мандати да бъде занулено, т.е. настоящият му мандат да не се брои, а да има право на още два - от 2019 и от 2024 г.

Вчера премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че проектът за промени в конституцията е завършен и в близките дни ще бъде представен на парламента. Там ПСР се надява да получи подкрепата на националистите от Партията на националистическото действие за одобрението проектът да се подложи на референдум през пролетта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят