Ердоган: Не мислим за Кърджали и Скопие по различен начин от този за Одрин, те са парче от душата ни

Снимка: Архив

Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа. Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях. Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган на официална церемония в Бурса, предаде БГНЕС.

Ердоган постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция.

Питат ни защо се интересуваме от Ирак и Сирия, от Украйна, Грузия и Крим, от Азербайджан и Карабах, от Балканите и Северна Африка. Но тези страни не са ни чужди. Как да отделим Ризе от Батуми? Тръгнете от Хатай за Мароко и навсякъде в Близкия Изток и Северна Африка ще се натъкнете на следите на нашите предци. Същото е и от Тракия до Източна Европа, фактите за предшествениците ни са на всяка стъпка по тази география. Ако имаме някакъв въпрос около Националния договор, описан в историческите книги, ние не можем сами да търсим отговора.

„Турция е страна, отворила обятията си за потърпевшите от всички конфликти и битки в Украйна, Грузия, Азербайджан, Армения, Сирия, Ирак. Нашите физически граници са други. Други са и границите на сърцето ни. Разбира се, че зачитаме физическите граници, но не можем да очертаем граници на сърцето си и това не бихме го допуснали.

Напротив, натоварени сме с ангажимент и дълг. Ако отречем, че говорим на един и същ език, и споделяме еднаква култура от Средна Азия до Сибир, ще се наложи да се отречем от самите себе си.

Нашата култура не допуска отричането на истините и оригинала. Затова е наш дълг и наше право да се интересуваме от Тракия, Сирия, Либия, Карабах, Босна и другите братски райони. Обратното няма да ни бъде позволено от народа. Турция не е само Турция, националното самосъзнание за нас е изключително важно и ще разчитаме само на себе си“, заяви Ердоган на 15 октомври.

Ердоган подчерта, че Турция няма никакъв проблем със суверенитета на нито една държава и уважава всяка физическа граница. „Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?“.

Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство. Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“, запита риторично Ердоган.

Ердоган постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция.

За пореден път, сега на официална церемония в Бурса, Ердоган изрази готовност да подкрепи закон за връщането на смъртното наказание, ако такъв бъде приет в парламента. „В момента, в който парламентът излезе с решение и то ми бъде представено, аз незабавно ще го подкрепя. Защото държавата може да помилва престъпления, извършени срещу нея самата. Но като държава не може да прости престъпления срещу хората. Не преживяхме ли последното предателство на 15 юли? Но преди това нацията ни беше поставена пред една много съществена грешка, непробиваема като стена. Тази най-голяма грешка бе допусната по време на управлението на една партия, която отслаби връзките на народа с историята, с миналото, с културата и цивилизацията“, заяви той.

Той продължи словото си с критика на образователната система по отношение на изучаването на миналото. „Определени кръгове се опитват да ни накарат да забравим изцяло миналото си. Но дори ние да го забравим, историята го помни, както и противниците ни. За съжаление, тази велика нация в един период бе подложена на преднамерена политика, целяща откъсването му от собствената му история и собственото му минало. В продължение на много години изкривената образователна система, действаща в началното и средното училище, в гимназията, внушава на децата ни, че нашата история започва преди 90 години. Знаете ли как ни обучаваха нас – лягай, лягай, спи, спи, спи, лягай. Това беше линията на нашето израстване, но възможно ли е така да израсте едно поколение? Преди 1 000 години предците ни са стъпили в Анадол, а по-късно с Мустафа Кемал Ататюрк са стигнали до Самсун и са продължили пътя си. И са ни поставили срещу ето такава изкривена ситуация. Въпреки всичко това, преди дълго време името Турция на тези земи е дадено от анадолските селчуци“, коментира президентът.

Той подчерта, че част от основателите на републиката са родени в територии, които са останали извън пределите на турската държава, но републиката не е началото, тя е последната част от съвременната история. „Длъжен съм да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни. Не трябва да се забравя, че особено важна част от основателите на републиката са родени и израснали по земи, които са останали извън пределите на новата държава. Нали разбирате какво искам да кажа – че дотук се е стигнало след дългите времена на постоянни войни и нуждата от кратка пауза е довела до тези последици. Спорните обстоятелства на онзи сгрешен период, на които сме жертва, е трябвало да бъдат загърбени и така да се изградят държавата и общественият живот. Ето това ние не можем да приемем, няма такова нещо. Сега е наложително да се откажем от тази фалшива история и възприемането на цивилизацията“, настоя Реджеп Ердоган.

Според него това ще бъде приоритет в системата на образованието през новия период, а името Турция на тази географска територия е източник за гордост. Той подчерта, че новото поколение трябва да изучава истината за турската история, култура и цивилизация, и учебната програма вече се подготвя да извади реалностите на светло, а само така младото поколение ще расте с яснота за действителността.

Няма ситуация, която може да се реши, ако националната образователна система не бъде изведена до идеалното си измерение, това ще бъде главен приоритет в новия период на страната, подчерта президентът Ердоган в Бурса. Словото му там обаче идва като продължение и повече като обяснение на казаното от него преди седмица при откриването на академичната година в университет, носещ името му, и провокирало противоречиви реакции и в България.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (26)

 1. Глупости госпожа Мария Захариева Столицата на Османската империя е Констиние (Констанипол) Името Истанбул приема след образуването на републиката Най голямото опустошение в града го правят латиниците по време на кръстоносните походи Византия не сущесвува това определение се дава много по късно

 2. Ако османците са били варвари и са убивали наред- едва ли щяха да оставят и един гяурин по балканските земи. Историята показва една друга истина. Българите сами се унищожават с цел да служат на някого! варварите прабългари са затрили тракийската цивилизация за десетилетия , а калпавите османци не са успели за цели 500 години да затрият един загубен, крадлив и алкохолизиран народ. ?! А сега седнали да мислят за Скопие и Кърджали ! Тц тц тц

  1. Ето тук е грешката на ДС някога че ви е оставила да живеете такива като теб.С право са ви трепали.

  2. Много са цивилизациите, съсипани от варварското диво племе на турците. Турците нищо свое на са създали, но са оставили МРЪСНА ДИРЯ в съзнанието на много народи – българи, гърци, сърби, румънци, араби, перси, арменци, грузинци, босненци, хървати, албанци и много други. Тези претенции на Ердоган ще доведат до увеличаване на напрежението и готовност за ОБЩ отпор на турската наглост. Историята се повтаря, първия път като трагедия, втория като фарс. В конкретния случай смешникът е Ердоган!

 3. Ако разсъждаваме от позициите, за история на етносите, разбираме, че някой държави като турция са с не повече от около 100 годишно съществуване, и като сбор от етноси потиснати да се приемат като турци – от държавна политика, с претенции за значително финансово обезпечение, и поддържана военна мощ, са били заставени не доброволно да изоставят, имперското си величие. КАКВО ДА КАЖЕМ БЪЛГАРИТЕ, КАТО ДЪРЖАВНИ И ИМПЕРСКИ ГРАНИЦИТЕ НИ СА СЕ КЪПАЛИ, НЕ САМО ОТ ВОДИТЕ НА ТРИ МОРЕТА, НО И ОТ ТРИ ОКЕАНА…? ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ ГРАНИЧЕЩА ОТ ВСЯКЪДЕ СЪС СВОИ ЗЕМИ, ДЛЪЖНА ЛИ Е ДА СЛУША, ЧЕ Е БИЛА ВИЛАЕТ НА ОСМАНЦИ, КОИТО СТИГНАЛИ ПОЧТИ ДО ВИЕНА ПРЕЗ 1529г. КОГАТО ЧУМАВА ЕВРОПА ТОГАВА НА МЕСТА ГУБИ ДО 50% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ. Иван Шишман след 1379 г. е под знамената си, с не повече от 1000-2000 души. Това обаче не е боеспособна армия, а по-скоро лична гвардия и е принуден да сключва всякакви съюзи и да се отмята от тях, да води безпринципна политика и дори да се признава за васал, за да задържи владенията си, дори печели в битка – на Чамурлийското поле през 1373 г. възпята, в разтърсваща до сълзи наша народна песен. У нас и в Европа църквата като религиозен фактор също е в криза, за да се пребори с чумата, и опълчи срещу османските завоеватели. Това поражда криза която от своя страна води до Ренесанса. ОТ 60-те ГОДИНИ ТУРЦИЯ Е С ПОГЛЕД КЪМ ЕВРОПА, А ОТ 2005Г. В СЕРИОЗНИ РАЗГОВОРИ ЗА ОТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ, НО ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕРКЯ СИ НА УПРАВЛЕНИЕ, ДАЖЕ С КИТКА ЗА ЛЮБОВ И УМИЛЕНИЕ ДНЕС – Ердоган, Е НЕ САМО КЪМ ОДРИН, СОЛУН И КЪРДЖАЛИ, ами жали за, Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул, ПРИЕМА ПРИСЪРЦЕ, че в едно са свързани Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие, а географски ги вижда като парчета от турската душа. И всичко това след прегръдка с Путин и извинение…

  1. българскиреалист – едно време преди години ти писъх от петроград до анталия от лондон до владивосток всичкое мое.ти си помисли че бълнувам.ето пак го повтарям а ти продалжавай да си мислиш за минало и история

 4. „истината за турската история, култура и цивилизация“ … . История на унищожаване на културата и цивилизацията в завладените територии.

 5. Нямам нкщо против в Турция да паднат много вакуумни бомби.
  Нямам нищо против мюсюлманите България, че и по целия свят да изчезнат.
  Но нашият най- голям проблем е тук. Той е нашите управници!
  Дойде ли достоен човек на власт, ще реши и другите ни проблеми!

 6. На бойко Симитли му е в душата и сърцето, за това не го вълнуват любовните терзания на Ердоган, а проблемите, които могат да възникнат също не го притесняват, защото краварите на са му дали инструкции.

 7. Гювендиев забрави ли, че Русия сте решили да я превземете като се жените за рускини. Баща ти разбрах, че го е направил, а ти как придоби такова самочуствие, че всичко това е твое, колко пъти си се женил, или се онождаш по сметка – завладяване на територии…

  1. ние и така с война стигнахме до Виена.а сега без война до Лондон

 8. хасане и солотюрк, тези мераци на Ердоган ,най много да доведат до създаване на Кюрдистан и разпад на циганската му държава …

 9. И ко ся? Дракате се по форумите докат митов тихомълков ви подмазва с нова туба вазелин в името на евроатлантическото си партнерство…

 10. G-n Soloturk,az sam bulgarin i nito pija,nito krada a vuobshte ne se smjatam za zaguben.Javno zhiveete v losha sreda i zatova si mislite, che vsichki bulgari kradat i pijat i che sa zagubeni.
  Todor Kirev

 11. Г-н Todor Kirev ти си българин ама не знаеш май азбуката.В България все още пишем на кирилица.

 12. ТУРЦИТЕ БИЛИ СТИГНАЛИ ДО ЛОНДОН ! ДОБРЕ , АМИ ДА КАРАТ НАТАТЪК ….МОРЕ КОЛКОТО ИСКАШ , ЦЯЛ ОКЕАН , ТА ИМА МНОГО ЗА ГАЗЕНЕ , АРКАДАШ ЕРДОГАН .А КАЗВАТ ЧЕ ХИТЛЕР БИЛ УМРЯЛ ! НЕ Е ИСТИНА , ПОГЛЕДНЕТЕ НА ИЗТОК……ХИТЛЕРОПОДОБНИТЕ ИДВАТ ПО ПРАВИЛО ВИНАГИ ОТ ИЗТОК .АНАДЪН МУ?

 13. Мара Заариева го е казала най-добре в първия коментар.Същото мисля е аз.Обаче тази мюсюлманска долна свиня мине-не мине време и настъпва нас Българите по болното ни място.Вместо да се извини на всички Българи за страшните насилия и жестокости,както и на арменците-той предприема настъпателна политика.Тоя шопар няма да се поправи.Трябва да падне от власт или….Защо не успя преврата от лятото???аллах е свиня!

 14. То като гледам вестника ляга става с Ердоган!Понамирсва на Гюленовски пари,че вони даже…!!!!

 15. Този форум е български, който е друго самосъзнание – към Анадола, да драще по турската преса!

 16. Bratia i sestri, Toia osmanlia ne slucaino ‘spodelia“ romantikata na sarceto si! Gotvi svoite za novi granici! BG ii GR shte ni ‘orezhat’ , makedonia shte ia razdelat, shte ima coridor za peselnici za Zap Evropa i koi znae oshte kakvi sataninski namerenia. Koi obace mu shushne na uhoto? BB e vece opleten v lazhi i korupcia, triabva ni cesten i rodoliubiv bulgarin, gotov za samozhertva , kakto dedite ni .

 17. Над един милион бьлгари са в чужбина..повечето са с постоянно жителство–земите опустяват,жените не раждат …и страната се обезлюдява..и в природата няма празно –все някой трябва да се засели в тия земи–по добре турците с които живеехме в мир и разбирателство

  1. Hasane, ti i az sigurno imame edno i sashto DNK, pa i si znaem kosurite! Mnogo ot vas otidoha krai Bosfora, ala onia vi vikat giauri, piete, pa svinsko kusvate, zhenite si ne kriete. Ne se zalagvai, glavi shte padat goge li Erdodan, nashi i vashi!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.