На 18 февруари 2019 да почерпят

Серпентинит: говорите ли змийски? Прилича на кожата на змия

„Калашников“ готов с дрон-камикадзе

И Израел се включва в похода към Луната Изпраща първия частен апарат - “Генезис”

Мей на щурм с последни сили

13,36 млрд. лв. натрупани активи

Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил (обзор) Полицията издирва 19-годишния циганин Гучи от квартал “Изток”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 януари 2019

Рияд търси нови съюзници в Азия

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

Жена е загинала при катастрофа край Луковит

„Зелените“ изтърваха червеногушата гъска БДЗП получила 2,6 милиона евро от Брюксел, за да пази застрашения вид

„Левски“ продължава без победа през 2019 година (СНИМКИ)

Французите вече се обръщат против „жилетките“ Силите на реда все по-често прибягват до груба сила

ЕС ще наложи санкции на 8 руснаци заради инцидентите в Азовско море

Ердоган раздели и владее Турският президент отиде на избори с целия ресурс на държавната власт

Постът на министър-председателя ще бъде ликвидиран, новият президент ще може да назначава вицепрезидентите си, министрите, висшите чиновници, ръководителя на МИТ

На 24 юни 2018 г. в Турция се проведоха избори за президент и за Меджлис (Парламент). Това стана, след като на референдума през април миналата година за промени в Конституцията бе залегнало положение, че такива избори ще се проведат през есента на 2019 г., но президентът Ердоган реши да ги насрочи една година по-рано.

Причините за това са няколко. Една от тях е, че турската икономика върви в негативна посока – през последните месеци турската лира загуби една четвърт от стойността си спрямо световните валути, инфлацията се увеличи (12.5%), поскъпнаха дори такива традиционни за кухнята стоки като картофите и доматите. Хората започнаха да усещат на гърба си икономическите неблагополучия, а това влияе отрицателно върху популярността на управляващите. Ердоган с право прецени, че отрицателното икономическо развитие ще се запази и през следващата година – независимо от политиката, която се провежда, и от личностите или партиите, които я провеждат, затова реши, че „утре ще е по-зле от днес за провеждане на избори“. От друга страна, сравнително „успешното“ (според пиарите на режима) завършване на военната операция „Маслинова клонка“ на Турция в Сирия около град Африн бе използвано за „напомпване“ на националистическо-патриотичните чувства на електората. Реториката и действията на режима продължиха в тази посока – турската страна постигна споразумение със САЩ за „общи патрули“ в гр. Манбидж срещу „кюрдските терористи“ и заяви готовност за изпращане на турски военни сили в гр. Кандил в Ирак със същата цел. Управляващите обявиха, че постепенно „пречупват гръбнака“ на тероризма, „привнасян“ в Турция отвън.

На изборите право на глас имаха почти 60 милиона души (около 3 милиона извън страната). Броят на гласуващите за първи път, е около 1,65 милиона. Избирателите в чужбина гласуваха в 60 държави – в 123 дипломатически представителства или в урни на границите на влизане в Турция.

За участие в изборите управляващите Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действия (ПНД) сформираха предизборна коалиция, наречена „Народен съюз“. Четирите опозиционни партии в лицето на Народнорепубликанската партия (НРП), Добрата партия (ДП), Партията на щастието (Саадет) и Демократическата партия подписаха предизборна декларация за създаването на „Национален съюз“. Близостта на понятията „народен“ и „национален“ не бива да ни въвежда в заблуждение – политиките и целите на двата блока бяха коренно различни: Ердоган иска законодателно да е едноличен лидер на страната (Турция да се превърне от парламентарна в президентска република), докато опозицията иска да върне страната в парламентарните й измерения на управление. Извън тези блокове е прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която се яви на изборите отделно от останалите.
Основните партии номинираха свои кандидат-президенти, съответно – Реджеп Тайип Ердоган на ПСР, Мухаррем Индже на НРП, Мерал Акшенер на Добрата партия, Темел Карамоллаоолу (партия „Саадет“), Селяхаттин Демирташ (ДПН), а също „вечният“ (независимо от пренебрежимите си изборни резултати от участията си през десетилетията) Доу Перинчек, лидер и кандидат на партия „Ватан“.

Ердоган участва в тези избори, използвайки целия ресурс на държавната власт. Изборите се проведоха в условията на извънредно положение, обявено след опита за преврат през 2016 г. и продължавано периодично досега. На пенсионерите бяха дадени допълнително пари за Рамазана, изменени бяха някои закони за продажба на общински земи, на места в Югоизточна Турция се създадоха „пътуващи урни“, които в някои случаи карат местните избиратели (кюрди) да пътуват повече от 100 км, за да упражнят правото си на глас, и пр. Държавните медии бяха използвани изключително за пропагандиране на управляващите (това не остана незабелязано от наблюдателите по линия на ОССЕ, които го отбелязаха в изводите си).

Новото в тези избори е дълбокото разделение в турското общество – по линията „привърженици и противници на Ердоган“, „за и против едноличното лидерство“, „Тракия, Истанбул, Измир – които са против Ердоган, и Анадолски турци, които са за него“. Допълнително противници и дори врагове си „спечели“ Ердоган в резултат на масовите репресии след опита за преврат през 2016 г. – тогава стотици хиляди бяха арестувани по подозрение в „Гюленизъм“, десетки хиляди бяха хвърлени в затвора, масово бяха уволнени от работа държавни чиновници, учители, професори във ВУЗ, арестувани бяха журналисти за „писане на материали против властта“, основни медии бяха принудени да променят собствениците си и де-факто да сменят рязко свободната си линия на поведение с линия в полза на властите. Така на практика, след като овладя изпълнителната, законодателната и съдебната власти, Ердоган сложи под контрол и „четвъртата власт“ (медиите).

Според законовите промени, след тези избори постът на министър-председателя ще бъде ликвидиран, новият президент ще може да назначава вицепрезидентите си, министрите, висшите чиновници, ръководителя на МИТ (Национална разузнавателна организация), висшите съдии и т.н., ще може да разпуска Меджлиса, да управлява с укази, т.е. ще разполага с неограничени пълномощия.

Според предварителни (неокончателни) резултати, Ердоган печели повече от 50% от гласовете и ще бъде избран за президент без втори тур; главният му опонент Индже – около 30%, Акшенер – около 7.5%, около процент повече за прокюрдския кандидат Демирташ. Избирателната активност е рекордна – 85%. Пак според тези неофициални резултати, управляващите в момента ПСР и ПНД биха имали мнозинство в Меджлиса.

Не е изключено тези резултати да бъдат „коригирани“ – след преброяването на всички гласове. Още преди изборите, опозиционни лидери заявиха, че се очакват различни изборни нарушения от страна на управляващите – фалшиви бюлетини, непочиваща на фактите пропаганда и пр.

Изборите бяха съпроводени с кървав инцидент в Югоизточен Анадол, където бе убит местен опозиционен лидер; бяха арестувани 10 международни наблюдателя, по обвинение, че „се намесват“ в изборния процес.

Оставането на Ердоган на власт бележи дълбока трансформация на Република Турция.

Страната все повече се превръща в незаобиколим регионален фактор, с амбиции да прерасне в глобален – икономически и геополитически.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Хайде на бас,че турците живеещи у нас ще го подкрепят!Може да е Л.А.Й.Н.О-но щом е турско нашите простовати фесове ще го обикнат още повече.А сега да полазя малко по нервите и на „кмнтр“.Европа е изтъкана само от ценности и морал.На турците това им липсва.Европейските ценности са свещени и никога няма да достигнат до хора с примитивно мислене,които преди два дена подкрепиха техния „идол“-голямата ислямска свиня-бай ердо.Същият е обединител на всички свине от мека и медина.аллах здраве да му даде още една година.После да си го прибере

  2. Браво на сариев.! Турчорлята са МНОГО ПРОСТИ и си го тачат този ОСМАНСКИ КРЕТЕН Ердо.
    Но с него Турция ПРОПАДА и край на Кемалистката р-ка…….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.