Еротично-иронична закачка с Модилиани

"Любов и... диаманти" е логото на вернисажа, подреден в шоурума на Diamonds International Corporation (DIC) в София

Прочутият с невероятното си чувство за хумор художник Анатолий Станкулов откри изложба със свои актуализирани версии на шедьоври на Амедео Модилиани.

Закачката е, че с всяка откупена картина се получава като бонус бижу с диамант. На откриването продуцентът на събитието Сашо Георгиев акцентира на любопитни факти от биографията на Модилиани, когото нарече "бижу в следренесансовия период". А също така припомни, че творецът, изявявал се в началото на кариерата си като скулптор, днес е един от най-скъпо продаваните живописци.

Анатолий Станкулов обясни защо картините са 23 на брой. Оказва се, че златото, върху което се поставя диамант, винаги трябва да е 23 карата. А идеята за представените творби датира от 1982 г., тоест реализацията й отнема почти 35 години.

"Как би се отнесъл Модилиани към шеговито-еротичните реплики, за съжаление, никога няма да узнаем. Историята, за добро или лошо, няма нито заден ход, нито условно наклонение. А как се отнася съвременният зрител сме сигурни - с разбиране, одобрение и усмивка. Струва ми се, че за художника Анатолий Станкулов такава награда е повече от достатъчна", пише в предговора си към луксозния каталог за експозицията "Любов и... диаманти" изкуствоведът д-р Юлиан Митев.

Вернисажът е в шоурума на DIC (жк "Изток", ул. "Николай Хайтов" 8А) и ще е отворен до 22 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства