Еротично-иронична закачка с Модилиани

Гола жена върху възглавница, Модилиани, 1917 г.

„Любов и… диаманти“ е логото на вернисажа, подреден в шоурума на Diamonds International Corporation (DIC) в София

Прочутият с невероятното си чувство за хумор художник Анатолий Станкулов откри изложба със свои актуализирани версии на шедьоври на Амедео Модилиани.

Закачката е, че с всяка откупена картина се получава като бонус бижу с диамант. На откриването продуцентът на събитието Сашо Георгиев акцентира на любопитни факти от биографията на Модилиани, когото нарече „бижу в следренесансовия период“. А също така припомни, че творецът, изявявал се в началото на кариерата си като скулптор, днес е един от най-скъпо продаваните живописци.

Анатолий Станкулов обясни защо картините са 23 на брой. Оказва се, че златото, върху което се поставя диамант, винаги трябва да е 23 карата. А идеята за представените творби датира от 1982 г., тоест реализацията й отнема почти 35 години.

„Как би се отнесъл Модилиани към шеговито-еротичните реплики, за съжаление, никога няма да узнаем. Историята, за добро или лошо, няма нито заден ход, нито условно наклонение. А как се отнася съвременният зрител сме сигурни – с разбиране, одобрение и усмивка. Струва ми се, че за художника Анатолий Станкулов такава награда е повече от достатъчна“, пише в предговора си към луксозния каталог за експозицията „Любов и… диаманти“ изкуствоведът д-р Юлиан Митев.

Вернисажът е в шоурума на DIC (жк „Изток“, ул. „Николай Хайтов“ 8А) и ще е отворен до 22 февруари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.