На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Есенната сапунка на банкера беглец Цветан Василев режисира и продуцира поредния си сериал

Цветан Василев

Всяка година, в средата на септември, телевизионният пазар се възражда. Поставя се началото на новия сезон на най-комерсиалните риалити формати като „Биг Брадър”, „Сървайвър” и т. н., както и на N-тите сезони на бразилски, турски или индийски сериали. От три години насам, всяка година по същото време, конкурент на кандидатите за слава квартални батки, плеймейтки, музикални изпълнители и актьори от Боливуд, се явява и един от най-големите финансови спекуланти на нашето съвремие – беглецът от правосъдието Цветан Василев. Както телевизионните продуценти всяка година се опитват да изненадат зрителите с нови сюжети в „сапунките”, този сезон сериалът на банкрутиралия фараон бе разнообразен с включването на съпругата му Антоанета Василева. Вече трета година общество е принудено да гледа „сапунката” на Цветан Василев, в която той играе ролята и на продуцент, с откраднатото от трезорите на Корпоративна търговска банка, и на главен актьор, чиято роля е да представи себе си като „борец” срещу корупцията. Макар с новите три серии от сагата Антоанета и Цветан Василеви да успяха да засенчат боливудските актьори, сезонът им не срещна очакваната гледаемост и не събуди онази съпричастност, на която продуцентът от Белград се е надявал. Сапунката за „невинния банкер”, завлякъл милиарди от джобовете на един цял народ, стана банална, а и зрителят у нас е сред най-претенциозните – толкова много се е нагледал на „жертви” – измамници през Прехода, че лесно разбира, когато нечия актьорска игра е за „Златна малинка” (антиподът на наградите „Оскар” – бел.ред.).

Само завършен наивник или платен наемник може да очаква, че беглец от правосъдието ще има какво ново да каже – три години и половина след като заради системно източване на финансовата пирамида КТБ се срина. Заради това и поръчковата трилогия, с интервюто на Любица Кулезич с Антоанета и Цветан Василеви по фалиралата кабеларка BiT, не събуди почти никакъв отзвук, като изключим опитите на медиите-бухалки на „братята по съдба” – олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев, да я мултиплицират. Достатъчно богат за сметка на българския данъкоплатец, Василев стартира пореден сезон, а много вероятно и последен, от една страна – за да задоволи огромното си его за величие, а от друга – за да се опита да заглуши безпрецедентния успех на българските правоохранителни институции, постигнат с повдигането на обвинения за банкрута на четвъртата по големина българска банка. Трилогията на Василеви, макар и с предварително подготвен набор от въпроси, които трябваше да ги представи като изгнаници, всъщност направи точно обратното. Затвърди усещането за тоталното самозабравяне на фамилията и може да послужи на държавното обвинение за доказване на вината им като подсъдимите за фалита на КТБ и за пране на пари.

Арогантността на изказа на Антоанета и Цветан Василеви не остави никакво съмнение, че за двамата парите на вложителите в КТБ, са били възприемани като собствени средства, с които могат да се разпореждат, както дете с шепа жълти стотинки. Макар вече три години и половина Василев упорито да отрича да е ползвал банката като личен портфейл, собствената му съпруга го опроверга. Без никаква логика, Антоанета Василева се оказа толкова навътре в операциите на КТБ, че само този факт е достатъчен, за да потвърди тезата на прокуратурата как пирамидата е била източвана през фирми-бушони и подставени лица, които са се отчитали на Василеви. От интервюто се разбра, че без да е имала това право, Антоанета Василева е била по-добре запозната от случващото се в КТБ от висшите мениджъри, та дори и от банковия надзор на БНБ.

Ако някой се е съмнявал във вината на Василева по повдигнатото й обвинение за пране на пари, то след включването й в защитата на Цветан Василев, вече може да е напълно убеден в обратното. Цинизмът на фамилията финансови спекуланти достигна дотам, че грабежът на бюджета за здравеопазване на цяла България за 2017-та година да бъде оправдаван с финансирането на „спасяването на човешки животи” от самообявилите се за светци Антоанета и Цветан Василеви.

Изобличителни за фамилията се оказаха коментарите им по казуса със собствеността на оръжейното предприятие „Дунарит”. Тъй като интервюто на Василеви беше на запис, правен миналата седмица. Техните коментари влязоха в тотално противоречие с казаното в друго телевизионно интервю – на претендиращия да е собственик на „Дунарит” търговец Емилиян Гебрев, който се показа в друга от обслужващите интересите на Цветан Василев банкрутирала кабеларка – бТВ. Докато Гебрев упорито се опитваше да натрапи лъжата, че е едноличен собственик на „Дунарит”, който само бегло познавал Цветан Василев, както и че беглецът от правосъдието нямал нищо общо с предприятието, самият Василев и разприказвалата му се жена напоително разкриваха огромната си заинтересованост от съдбата на това оръжейно дружество. Щеше да е добре, ако Гебрев, а може би Василеви, бяха замълчали, защото вече няма никакво съмнение, че и всичките лъжат. Гебрев лъже за това, че е собственик, нямащ нищо общо с фараона, а Василеви – за това, че други хора имали апетити към оръжейното дружество. Не, държавата има интерес да си прибере заграбеното по криминален начин предприятие. Защото, за съжаление, цели три години и половина след сриването на КТБ, очевидно, Василеви са продължавали да прибират постъпления от „Дунарит”, получавайки така възможност за осигуряването на „свежи” пари. С които пък имат свободата да купуват телевизионно време във фалирали телевизии, чужди и локални лобисти, анализатори, социолози, „журналисти” и т. н., които вкупом да формират паралелна защита на бегълците от правосъдието, надграждаща обикновената адвокатска закрила.
Трилогията с поръчковото интервю на Василеви е само част от цялата „програмна схема”, с която фараонът-беглец се опитва да изчисти имиджа си в навечерието на старта на съдебния процес срещу него. Никак не е случайно, че докато се излъчваха трите епизода със словоизлияния, в медиите се появи и социологическо проучване, изготвено от близки до Цветан Василев социолози-наемници, което трябваше да потвърди тезата на фараона, че пирамидата КТБ е била перфектната финансова институция, за чието продължаващо съществуване попречили правоохранителните институции. Към това може да добавим и епистоларната логорея на бивши доносници от Държавна сигурност, като „Сашо” (Илиян Василев) и „Академик” (Огнян Стефанов), които не спират да бълват манипулации и лъжи срещу всеки, посочен от Василев като негов персонален враг.

Освен всичко друго, поръчковото интервю на Кулезич за пореден път разкри пълното откъсване на Василеви от реалността, липса на трезва самооценка, а и потвърди съмненията, появили се още през 2013 г., че фараонът напълно насериозно е имал амбициите да стане министър-председател. Амбиции, които отдавна са обсебили неспокойните му сънища. В този смисъл, не е случайно, че Цветан Василев, освен срещу традиционните мишени, този път отвори фронт и срещу политици от близкото минало – като експрезидента Росен Плевнелиев и евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев и съпругата му Моника. Атаките на Василев показват, че той е готов да компрометира възможно най-широк кръг от политици и общественици, без значение на тяхната политическа принадлежност, за да се представя за тяхна алтернатива, което пък го е поставило в ситуацията на „жертва”. Очевидно, Василев не е сам в това си начинание, но е ясно, че именно той е този, който има най-голяма изгода от инженерстването на поредното „ново” политическо ГМО, което, за да привлече привърженици, ще заложи не на политическа идеология, а на популистки послания за влизането на „нови” лица в политиката. Старите политически муцуни трябва да бъдат натоварени с всички негативи на Прехода, за да може инженерствани от подсъдими олигарси политици да се явят „спасители”. От сценарий от типа „Да изчистим боклука!” най-голяма изгода имат именно персони като Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев и т. н. Очевидно синхронизираните им действия, от интервюто на Василеви, през мултиплицирането му от Прокопиеви и Доневски медии-бухалки, има за цел да катализира провеждането на протести, като първият вече е насрочен за началото на следващата седмица, а организаторите отдавна са се самоизобличили, като свързани с беглеца от правосъдието.

Професионалист психиатър най-добре би могъл да постави диагнозата на персони като Антоанета и Цветан Василеви и най-вече на начина, по който възприемат своята роля в българския обществен живот, особено след като обвинителният акт показва, че с престъпните си действия са довели до източването на над 2,5 млрд. лв. от КТБ, а настъпилите от това щети на бюджета да достигат над 5 млрд. лв. Но дори и полиграфът би бил безсилен пред арогантно лансираната лъжа за това как „клетниците” са били потърсени от бивш американски губернатор, сега лобист, който решил да се бори за да докаже „невинността” на заточените в пет-звезден хотел в Белград финансови еквилибристи. Разбира се, героите на „сапунения сериал” пропуснаха да припомнят, че „приятелството” между Цветан Василев и Бил Ричардсън струва не по-малко от 5 милиона долара, откраднати от КТБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. Интересно, защо трудоваците са захапали Цветан Василев, а истинските виновници борисов, пеевски и цацата не ги закача никой?

  2. Велимире, захапали са ги, защото това на военен жаргон се нарича заблуждаващи маневри и отклоняване на вниманието – самия Блъсков, баща и син са източили или получили от фирми, кредитирани от КТБ над три милиона и половина лева, като съвсем престъпно са прехвърлили след открадването им своята собственост на /тук има новаторство – не на ром от Ломско или Видинско/, а на една възрастна жена от село Бусманци – Райна Велинова. Този женица е крупен инвеститор в няколко медии, „които нямат нищо общо с Блъсков и дежурния Пеевски“ – Делта нюз, Тарген медия и Ас медия . Всичко това е видно от търговския регистър, в който всеки може да влезе и да види, за каква кражба на „трудовите хора“, дето „б-лъскат яко“ става въпрос …

  3. Няма никое реалити да измести Василев, пак ще е в прайм тайма с цирка, който разиграва

  4. Не може да измъкне докрай парите от България, понеже някои са запорирани, било по сметки, било като предприятия, и този лакомник иска да си дойде да дообере бостана. Наглост безкрайна.

  5. Цецо е доста креативен в последно време. Явно пак му пари нещо под опашката.

  6. Имам чувството, че колкото по-дълго този престъпник е на свобода, толкова повече версии за това какво се е случило ще разпространява и разбира се във всяка от тях Василев излиза невинна жертва, която дори не е знаела какво се случва в собствената му банка. Целта е просто да се размие историята и хората да забравят каква е истината, която наблюдаваха да се случва 10 години пред очите им.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.