Есенна офанзива в пътните ремонти

Реновират Източната тангента на столицата и тунела „Витиня“

Ремонтите по пътната инфраструктура на места в страната продължават и след края на летния сезон. От утре започва поетапна реконструкция на участъка от пътя София-Перник през Владая. Днес стартираха и ремонти по Източната тангента на столицата, както и по тунела „Витиня“.

Първата отсечка по пътя София-Перник, по която ще се работи, е между „Черния кос“ и КПП „Владая“, в двете платна в посока София. Движението ще се пренасочи двупосочно в платната за Перник. Участъкът е с дължина около 2 км. Ще бъде положено ново асфалтово покритие. Срокът за изпълнение на ремонта е 18 октомври, обясниха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) пред „Труд“. От АПИ препоръчват на шофьорите да използват автомагистрала „Люлин“ и третокласния път Голямо Бучино – Мало Бучино – Суходол.

Днес започна ремонт на Източната тангента на София в участъка от магистрала „Тракия“ до Северната скоростна тангента. Това е участъкът от Околовръстното шосе, от който пътуващите по магистрала „Хемус“ могат да се прехвърлят към магистрала „Тракия“ и обратно, без да влизат в града. Ще бъде спряно движението от „Хемус“ към София, като трафикът ще е двупосочен в другото платно.

Срокът за изпълнение е до 15 ноември, допълниха от АПИ. Целта е подобряване на състоянието на участъка преди настъпването на зимния сезон. Реконструкцията ще се прави поетапно - в едното платно ще се извършват ремонтните дейности, а в другото ще преминава трафикът двупосочно.

Ремонтът на тунела „Витиня“ в тръбата в посока София също стартира днва. Движението на леките автомобили и на превозните средства до 10 т ще е двупосочно в новоремонтираната тръба за Варна. Тежкотоварните машини над 10 т пък преминават по задължителния обходен маршрут Ботевград-София. Целта е ремонтните дейности на "Витиня" да завършат до края на ноември.

По магистрала „Тракия“ в област Бургас пък до 30 септември от км 325 до км 359 в участъка Карнобат-Ветрен се извършва почистване на окопи и водостоци. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съветват от АПИ.

Текат и част от ремонтите в столицата. Работи се по разширението на булевардите “Монтевидео” и “Т. Каблешков”, както и ремонтът на “Дондуков”. По информация на столичния заместник-кмет по транспорта Евгени Крусев, дейностите по бул. „Монтевидео“ ще приключат през ноември, ако времето позволи, а на бул.“ Тодор Каблешков“ - в края на декември.

Първата част от бул. Дондуков - в историческия център, която води до Ларгото и до бул. „Цар Освободител“, вече е реконструирана с гранитен паваж. В момента се реновира частта от бул. „Княз Ал. Дондуков“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“. Срокът за края на реконструкцията би могъл да се промени, тъй като видът настилка, който се поставя в участъка, може да се промени.

Припомняме, че Националният институт за недвижимо културно наследство задължи Столична община да реконструира булеварда в павета. Миналата седмица обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска настилката в участъка между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“ да е асфалтова и се очаква тази седмица Министерството на културата да изкаже своето становище по въпроса.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че вчера е приключило цялостното почистване на общо 5 км от коритото на р. Искър, разположени на територията на Столична община. Проектът е на стойност 1 070 000 млн. лв.

Влагат над 200 млн. лева във Варна

Продължава реконструкцията на Аспаруховия мост

02-2

Ремонтът на Аспаруховия мост ще бъде извършен от Агенция Пътна инфраструктура" наесен, каза кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че очаква АПИ да създаде необходимата организация, за да се избегнат сериозните задръствания, каквито имаше през първите два етапа на рехабилитацията на най-важното и единствено съоръжение за връзка между Варна и Бургас. Все още няма решение за старта на следващия етап, на който всъщност трябва да се довършат останалите 97 метра на уширението в началото на моста в посока Варна - Бургас.

Във Варна се работи по изграждане на булевард "Левски", като строителните дейности се извършват едновременно от двете страни на трасето. Кметът посочи, че над 200 имота ще бъдат отчуждени, като малка част от тях са обитаеми. Правителството даде 75 млн. лева за тази мащабна реконструкция, която ще отпуши трафика в морската столица. А общо над 200 млн. ще бъдат вложени в инфраструктурни обекти през следващите 12 месеца.

Продължават строителните работи по пътя от КПП Кардам до Добрич и Варна. Те са част от основната рекорструкция на най-кратката връзка между Румъния с курортите по Черноморието, която при хубаво време трябва да приключи до началото на 2018 г. Финансирането от 9 млн.лева и е осигурено по ОП "Региони в растеж".

 

Пускат „Коматевско шосе” на 26 октомври

Обновяват големи булеварди в Пловдив

02-3

Пловдив заприлича на огромна строителна площадка това лято заради ремонти, които на доста места ще продължат и през есента и почти до Коледа. Новият пусков срок за рязане на лентата на „Коматевско шосе” е 26 октомври, когато стават точно 2 г. от първата копка, като до Димитровден трябва да бъде асфалтиран напълно целият път и се изгради вело-пешеходна алея от западната страна на булеварда. Велоалея се изгражда и по средата на булевард „Руски”, чийто ремонт продължава, както и този по булевард „Васил Априлов”.

До Нова година трябва да бъде пуснат новият път Пловдив - Асеновград, но строително-ремонтните дейности по него ще продължат и през 2018 г. с изграждането на локалните платна и 5 пътни възела. Успоредно с нова ще започне изграждането на новото трасе от 6 км, което да свързва "Асеновградско шосе" с пътен възел "Скобелева майка" и автомагистрала "Тракия", и ще стартира разширяването на Околовръстния път на Пловдив.

 

 

Заради обжалване на поръчка

40 улици в Шумен готови до октомври 

Äî êðàÿ íà îêòîìâðè 40 óëèöè â Øóìåí òðÿáâà äà áúäàò ðåìîíòèðàíè

До края на октомври трябва да приключи запълване на дупки и преасфалтиране по 40 улици в Шумен. Дейностите стартираха чак в началото на септември, заради обжалване на поръчката, но се движат в срок. Общо 720 000 лв. са предвидени за ремонтите.

Кметството в Шумен обяви обществена поръчка и за преасфалтиране на централния бул. “Симеон Велики“ между две нови кръгови кръстовища. Престои да започне и реализацията на два обекта по ОП "Региони в растеж" – благоустрояване на улици в кв."Тракия" за над 2,7 млн.лв. и на ул."Тича“ за близо 800 000 лв. И за двата обекта са избрани изпълнители.

Монтана чака 11 млн. лв от правителството

В Сливен има пари само за кърпежи

Близо 1 млн. лева бяха предвидени за летните ремонти на уличната мрежа в Сливен. Средствата стигнаха предимно за кърпежи и за асфалтиране на определени участъци в няколко квартала.

Планираният голям ремонт на най-инфарктното кръстовище в града -„Розова градина” и изграждането на кръгово движение бе отложен. Правителството отпусна 3 млн.лева, но фирмата победител не подписа договор и сега изпълнението се предлага на следващата.

В област Монтана засега няма сериозни ремонти на пътища поради липса на средства. В близките дни обаче се очаква постановление на правителството, с което ще бъдат осигурени солидни средства за ремонти на републиканската пътна мрежа в цялата страна. За Монтана са отделени между 10 и 11 млн. лева, с които ще бъдат потегнати около 27 км пътни артерии.

 

Дейностите стартират утре

8 млн. лева за пътищата в Търновско

Реализация на пътни проекти на стойност 8 млн. лева стартира от 27 септември във Великотърновска област. Сумата е от отпуснатите от Министерски съвет 100 млн. лв. за бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Със средствата ще бъдат извършени дейности по рехабилитация на пътя Велико Търново -Арбанаси -Горна Оряховица. В отсечката от над 6 км ще бъдат вложени 2,3 млн.лв, като в проекта е заложено укрепване и на две свлачища.

До сряда се очаква да стартират ремонтни дейности на пътя между великотърновските села Ресен – Самоводене. До десет дни ще започне рехабилитация и на пътя между Павликени и село Караисен. Продължават ремонтите на уличната мрежа и локалните пътища в населените места в община Велико Търново. Нов асфалт бе положен в Леденик, Велчево и Дичин. Дейностите са финансирани както по общинската програма „Местни инициативи“.

В Леденик изцяло е асфалтирана 800-метрова улица, като новият асфалт е над 2300 квадратни метра. Възстановени са настилките и по участъци от пътища към селото, които са част от четвъртокласната пътна мрежа. Ремонтиран е също водостокът на входа на Леденик, както 2,5-километровия път, свързващ населеното място с първокласното шосе „София – Велико Търново“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България