На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Есетата на Ричард Докинс излязоха в книга

42 есета на един от най-известните учени в света в момента – британския проф. Ричард Докинс, излизат в книгата „Наука в душата”. Творбата е смайващ с прямотата и проницателността си сборник, от който научаваме повече за възгледите на Докинс – за дълбоката му ерудиция и неподражаемото му чувство за хумор.

Професор Ричард Докинс, най-известният съвременен учен, коментира случващото се в света – науката, религията, живота както на Земята, така и във Вселената като цяло, политиката и още куп интересни теми в сборника с есета „Наука в душата”. Събраните в книгата текстове са 42 и са публикувани в оригинал през лятото на 2017 г.

Докинс разглежда знакови за специализацията си области – еволюцията от научна и от религиозна гледна точка, фанатичните камикадзета и 11 септември 2001 г., пише „отворено писмо до принц Чарлз” и честити иронично Коледа на Дейвид Камерън. Част от текстовете са публикувани в престижни издания като Free Inquiry или са извадки от серия от лекции, организирани от Би Би Си и предавани по Радио 3, и др.

Книгата започва с думите „В памет на Кристофър Хичънс” – друга знакова фигура в света на рационализма, чийто основополагащ труд „Бог не е велик” излезе на български език преди месеци и бе официално представен в разговор за „Четиримата конници на Апокалипсиса” (Докинс, Хичънс, Харис и Денет) на осмото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет. Последното есе в „Наука в душата” също е посветено на Хичънс.

В предговора Докинс обобщава: „Аз съм се занимавал с научно-образователна дейност през целия си живот, а повечето от есетата, събрани тук, датират от годините, когато бях първият професор по обществено разбиране на науката в Оксфорд – пост, учреден от фонд на Чарлз Симони. Когато популяризирам науката, аз застъпвам така наричаната от мен „мисловна школа на Карл Сейгън“: визионерската, поетична страна на науката, онази, която разпалва въображението за разлика от „тефлоновата“ школа. Под последното разбирам тенденцията да се оправдават разходите на космическите изследвания например, като се посочват странични ползи от рода на тиганите с незалепващо покритие.”

Именно този фин хумор, присъщ единствено на хора с висока ерудиция, с каквато Докинс безспорно се родее, изпълва страниците на „Наука в душата”, доставяйки интелектуално удоволствие на четящия с всеки ред.

Преводът от английски език е на Деян Кючуков. Дизайнер на корицата е Фиделия Косева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.