Ескалация на боевете в Украйна, невиждана от февруари

Артилерийски обстрели по контролираното от Киев село Новолуханске и система за пречистване на вода край Донецк

Международните наблюдатели на ОССЕ предупредиха за ескалация на насилието в Източна Украйна до нива, невиждани от февруари, предаде “И Ю обзървър”.

Шестима войници са били убити, а осем цивилни ранени, през последните два дни на артилерийски и ракетен обстрел в районите на Донецк и Луганск в Донбас.

Наблюдатели на ОССЕ отчетоха 16 000 нарушения на прекратяването на огъня в периода 11-17 декември, което е с 35% повече от предната седмица.

Основни мишени на засилващите се боеве са контролираното от Киев село Новолуханске и инсталация за пречистване на вода край Донецк, където има опасност от изтичане на отровен хлор, ако тръбите бъдат повредени.

Държавният департамент на САЩ отхвърли твърденията на Русия, че Украйна е виновна за подновяването и ескалацията на насилието. “Русия и контролираните от нея сили са източникът на насилие в Източна Украйна, а руското правителство продължава да подклажда конфликта и хуманитарната криза, като снабдява военните сили на терен, както и чрез директния си контрол върху подопечните й местни ръководители (в Донбас)”, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа