Есма и Гарип от „Завинаги“ вдигат сватба

Сватбата на Есма и Гарип

Болната от Алцхаймер героиня надживява мъжа си

Ипек Билгин е режисьор, преподавател и преводач

Известната турска актриса Ипек Билгин, която гледаме в ролята на властната майка и свекърва Есма Боран в сериала “Завинаги”, прави първите си изяви на театралната сцена. Става разпознаваема от малкия екран, чак когато е на 50 години, а през 2013-а пробива и на големия екран с участието си в успешните киноленти “Сънят на пеперудата” и “Червеният Истанбул”.

Освен като театрална, телевизионна и киноактриса, през годините Ипек Билгин се изявява още като режисьор, преподавател по актьорско майсторство и преводач. Именно тя превежда от английски на турски книгите на Ерик Морис “Не се преструвайте, моля” и “Вечен наръчник на актьора”. От началото на 2017-а влиза в една от най-успешната си роли в кариерата си на телевизионна актриса - тази на Есма Боран в хитовата драма “Завинаги”, излъчен в Турция и други страни под името “Истанбулска невеста”.

Получава поканата в края на 2016 г., когато чества и 60-ия си юбилей. Тя изключително много харесва образа на патриархалната Есма Боран, макар твърдо да се разграничава от нравите й.

В живота актрисата не е свекърва

За големия и засегнат в сериала сблъсък “свекърва-снаха” Ипек Билгин признава, че в живота нито е била, нито е имала свекърва. “Когато се омъжих за съпруга си, майка му беше починала. Като цяло винаги съм била против това булката да отива да живее в дома на младоженеца заедно с цялото му останало семейство...”, разказва Ипек Билгин, която има дъщеря.

Ипек Билгин е и преподавателка по актьорско майсторство и понякога играе заедно с вече бивши нейни ученици. Замисля се обаче дали да не се откаже от тази си дейност. Ипек Билгин твърди, че проявява страст не само в актьорството. “Когато спортувам, медитирам, та дори и когато мия чиниите у нас, го правя, изпълнена с тази страст. Когато шофирам, когато яздя, когато играя тенис - навсякъде и винаги. Много спортна натура съм”, казва г-жа Билгин, която кара каяк, зимни кънки и играе тенис...

Приемайки предложението да участва в “Истанбулска невеста”, на първо четене вижда Есма като държаща под конец дома си и семейството си. “Но, честно казано, не знаех в каква посока ще поеме от там насетне”, споделя актрисата. Повратният момент в живота на Есма настъпва, когато си каза: “Аз съм едно нищо” и се пита: “Какво правя в този живот, никой не ме чува, никой не ме разбира, коя съм аз за останалите?”. И в този момент се хваща за Гарип като удавник за сламка. За този етап от ролята си актрисата подчертава: “Не гледам на отношенията между Гарип и Есма като на любов. По-скоро като намиране на смисъл в живота, на подслон и на другар. Самата дума “любов” обвързвам с по-различен смисъл. Пък и 60 години е една преломна възраст, след която чисто биологически човек претърпява хормонални промени и гледа както на любовта, така и на всичко останало в живота, по по-различен начин. Не казвам, че флиртът вече не ни е присъщ, даже съм му привърженичка. Но по-младите биха ме разбрали по-трудно. Това, което искам да кажа, е, че човек вече е по-опитен и мъдър и не търси онази страст, която да го накара да полети в небето, а стабилен пристан, на който да стъпи и да се подслони. Есма търси в Гарип именно това и го намира.”

И наистина образът на Есма започва да претърпява голяма трансформация, след като тя отново преоткрива голямата си любов от младостта - Гарип и... екранните герои вдигат сватба. Въпреки, че вече е болна Алцхаймер с Гарип изкарват мил меден месец, но в хода на повествованието Гарип ненадейно ще напусне този свят в съня си.

Сериалът “Завинаги” ще се сбогува със зрителите с незабравим финал! Всички са потресени от смъртта на Есма - според сценария, това се случва 7 години по-късно. Фамилия Боран успява да се превърне в наистина голямо и сплотено семейство, в което растат и децата на Сюрея и Фарук - Халид и Яз.

На финала на поредицата ще видим как Яз помага на баща си в кухнята, а Сюрея се завръща на сцената и се превръща в известна личност.

Голямата любов на Тамер Левент е театъра

След Тахсин в “Искрите на отмъщението” сега гледаме големия турски актьо като адвокат Гарип в “Завинаги”. Тамер Левент е роден през 1950 г. в Измир, завършил е театрално изкуство в Анкарската държавна консерватория, след което прави успешна кариера в държавните театри, в които освен като актьор и режисьор, често заема постове на директор и заместник-директор. Театралните постановки, в които участва по това време, са били представяни на престижни фестивали в Русия, Канада, Южна Корея и Иран.

В периода от 2007 до 2009 г. Тамер Левент се снима в успешната драма “Изоставено сърце”, а четири лета по-късно взима участие в успешния игрален филм на Йозджан Дениз “Огън и вода”, като сега гледаме двамата актьори отново заедно в сериала “Завинаги”.

Голямата любов на Тамер Левент си остава театърът, който според него не е достатъчно ценен като изкуство в Турция, и то по вина на държавата. Актьорът е убеден, че е най-трудно да се играе в театъра. “Заставайки на сцената пред зрителите, нямаш право на никаква грешка. Докато в киното и в телевизията можеш да сбъркаш нещо и да го заснемеш отново, на театралната сцена нямаш тази възможност. В продължение на два часа сте насаме с публиката и нямате право на грешки”, споделя актьо­рът.

Йозджан Дениз се готви за нова роля

Според съобщения в турските медии, продуцентска компания е платила на Йозджан Дениз авансово рекордните 5 милиона турски лири (700 хиляди долара) за да приеме роля в нов сериал с работно име “Аз те чакам отдавна”, където негов партньор според последната информация, ще бъде Ирем Хелваджиоглу.
След завършването на поредицата “Завинаги”, актьорът активно се подготвяше да се върне на екраните с нови проекти. По време на карантината популярният актьор и режисьор засне 6-епизоден домашен мини-сериал “Синхрон”, на който е сценарист, режисьор и изиграва главната роля. В него участва и бившата му съпруга и майка на сина ме Кузей - Фейза Актан. По време на карантината те живяха заедно, което им позволи да оправят отношенията си. Известният актьор обаче не отговоря на въпросите на журналистите за повторен брак с Фейза, но казва, че и в момента отново са заедно. Двамата се разведоха на 26 юни миналата година. След 15 месеца брак съдебното заседание продължи точно 15 минути. Актьорът остави на жена си и сина си 2 къщи и кола, а също така им плаща месечна издръжка в размер на 50 000 лири.

Коментари

Задължително поле