Естествената ферментация на туршиите ги прави полезни

Млечнокиселите бактерии, съдържани в зеленчуците, спомагат за повишаване на общия имунитет и устойчивостта на организма срещу инфекциите

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 4500 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Суровите, претърпели естествена млечнокисела ферментация и без добавени химикали за пресичане туршии, неслучайно са задължителни за българската трапеза. Много често към общото наименование на туршиите добавяме и консервираните, но в тях липсва най-ценното - живите представители на рода Lactobacillicus, към които спада и придобилият популярност в последно време Lactobacillus plantarum. Същите тези микроорганизми са причинителите и на ферментация при хлебния квас, маслините и др.

Предците ни са знаели как да се запазят зеленчуците за дълги периоди от време без използването на фризери или консервиране. Това е било възможно точно чрез процеса на лактоферментация с участието на Lactobacillus plantarum. Чрез него скорбялата и фруктозата в зеленчуците и плодовете се превръщат в млечна киселина. А тя е естествен консервант, унищожител на бактериите на гниенето. Газовете, отделяни при процеса на гниене, са фактор за много заболявания и дори за развитие на рак. За това продуктите на ферментацията са всепризнати при профилактиката срещу опасното заболяване. Подобрявайки дейността на храносмилателната система, млечнокиселите бактерии спомагат и за повишаване на общия имунитет и устойчивостта на организма срещу инфекциите, характерни за есенно-зимния период. Доказано е, че плантарумът спомага и за производството на нервнотрофичен протеин в централната нервна система (хипокамп) - мощно средство срещу депресия и намалената концентрация.

43-1-1За да имат полза на трапезата, туршиите трябва да се приготвят от подбрани зеленчуци от чиста градина или доставени от производител с отговорно отношение към земята и роденото от нея. Не препоръчвам за консервант да се разчита на голяма концентрация на сол. Много семейства, включително и моето, влагат 2,5% едра морска сол в туршиите, вместо препоръчваните в повечето рецепти 4, и дори 8%. С помощта на популярните в недалечното минало вишневи и лозови клонки, хрян, чесън, зърна хвойна, дафинов лист, мед и др., както и на по-новия за нашата трапеза джинджифил, туршията ще стане вкусна, полезна и гарантирано няма да се развали.

Наистина ли много солените туршии са вредни? Според дългогодишно изследване на Департамента по селско стопанство на САЩ (USDA) високото съдържание на натрий в туршиите ги прави опасни и неподходящи при хипертония, диабет, бъбречни заболявания, гестационен (на бременните) диабет, затлъстяване. Прекаляването с тази солена и пикантна храна причинява обостряне на гастрит, язви, гастроезофагеална рефлуксна болест, високо кръвно налягане, отоци по тялото. Важно е да се знае, че при допълнителна термична обработка и консервиране полезните вещества от зеленчуците и пробиотиците напълно се губят. Затова не препоръчвам останалото напролет кисело зеле, както и други туршии да се слагат в буркани и да се варят за по-продължително съхранение.

В нашите географски ширини, на особена популярност се радва киселото зеле. Количеството на витамин С в него е като това в цитрусовите плодове. Откриват се и витамини от група В, каротин, калций, желязо, както и витамин РР, укрепващ стените на съдовете и намаляващ пропускливостта им. В зелето – сурово и кисело, е наличен Ендол-3 – Карбинолът. Това е мощна антиракова молекула, особено ефикасна за защита срещу рака на дебелото черво.

През 2005 г. екип изследователи от Полша и САЩ наблюдават значително по-висока честота на рак на гърдата сред полските жени, които са имигрирали в Съединените щати. Те сравнили полякини от райони в близост до Чикаго и Детройт с жени, които са все още живеят в Полша и констатират, че ракът на гърдата е три пъти по-висок за полските имигранти. Оценяват различните фактори и стигат до заключението, че консумацията на лакто-ферментирало кисело зеле е възможен фактор за различните проценти на рак. Жените в Полша са яли средно 13,600 кг сурово кисело зеле всяка година, докато полските жени в САЩ - около 4,500 кг.

Киселото зеле е със специално въздействие върху акнето. Това не е животозастрашаващо заболяване, но за много млади хора е повод за крайно неудобство и притеснение. Справянето с акнето започва с ефективно “прочистване на червата” и създаване на здрава чревна флора. Най-добрият лек за вашия тийнейджър е да яде всеки ден прясно, непастьоризирано традиционно приготвено кисело зеле, чието високо съдържание на сяра е особено ценно при почистване на кожата.

Важно е да се знае, че самата туршия преминава през различни етапи по време на естествената си ферментация, където симбиотично се развиват много видове микроорганизми. По тази причина е и добавянето на доста сол, за да се ограничи прекомерното нарастване на популацията на захаромицети и други нежелани микроорганизми, което потиска полезните такива и води до така нареченото “смиване”. Това е и другият важен момент – бульоните и самите зеленчуци от туршиите са много полезни, източник са на безценни естествени пробиотици, витамини, минерали и микроелементи, но употребата им трябва да е в рамките на разумното.

Приготвянето на зимнина осигурява на семейната трапеза разнообразие и пренася богатството на есенните зеленчуци в студените дни. Но моят съвет е да не прекаляваме с туршиите, тъй като през късната есен, и дори през зимата имаме богат избор на сурови зеленчуци – зеле, моркови, ряпа, червено цвекло, земна ябълка (гулия), алабаш и др.

 

Рецепта за цедено веган “кисело мляко”

Продукти:

200 мл зелев сок

150 г сурово кашу или суров изкиснат белен слънчоглед

Приготовление:

Поставяме продуктите в блендер и смиламе, докато се получи фина бяла маса с консистенцията на цедено кисело мляко. Получаваме прекрасна основа за направата на здравословна веган салата „Снежанка“ без млечни продукти, ядков таратор след разреждане и въобще всякакви рецепти, изискващи цедено кисело мляко.

Рецептата е на Веселин Станков – сътрудник – консултант в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве