Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Протести в Австралия заради мерките срещу нелегалната имиграция

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Откриха следи от аварията във Фукушима в калифорнийско вино

Щракнете перфектното селфи час преди залез Дръжте телефона на нивото на лицето или малко по-нагоре, никога отдолу

Али Хаменей: Преговорите с Вашингтон ще бъдат очевидна грешка

Волен Сидеров с контрапроверки по морето

Банков обир в Несебър Отмъкнаха 100 000 лева

Правнучка на фотографа Димитър Карастоянов откри изложба Германски шпионски камери колкото кибрит и дагеротипия на 168 години пазят в музея на фотографията в Казанлък

Обвиниха в опит за убийство нападателя от Любек

Президентът Радев: Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Финансовият министър на САЩ: Доналд Тръмп не се опитва да влияе на валутните пазари

Бетонна плоча рухна и уби работник в Пловдив

Германия премахва икономическите ограничения срещу Турция

Естетичните процедури при некомпетентен специалист са опасни за живота и здравето

Естетичните процедури при некомпетентен специалист в нерегламентирани кабинети и частни жилища са не само съмнителни, защото пренебрегват лекарската етика, но и опасни за живота и здравето на пациентите, алармира пловдивският естетичен дерматолог д-р Снежана Атанасова.

Развитието на медицината и технологиите постави естетичните разкрасителни процедури на високо ниво и ги превърна напоследък в изключително ефективни и достъпни. Сред най-често използваните са процедурите с ботулинов токсин (ботокс) и филъри. Както във всяка област голямото търсене води освен до поява на некачествени продукти на ниска цена, и до нещо не по-малко опасно – „специалисти“ със съмнителни умения в сферата на дерматологията и до появана на нерегламентирани дерматологични центрове.

На практика лесното и бързо поставяне на ботокс и филъри заблуждава пациентите, че тази процедура може да се изпълни от всеки без особени познания. Доверяването на некомпетентни лица, работещи в нерегламентирани кабинети или дори в частни жилища, е не само безразсъдно, но и рисковано за здравето. Двойно или понякога тройно по-ниската цена трябва да е ясна индикация за пациента, че процедурата крие реална опасност за живота и здравето му“, твърди д-р Атанасова.

Лицето е най-чувствителната и деликатна част на човешкото тяло. На тази малка площ има над 40 мускула, множество нерви и кръвоносни съдове, които могат да бъдат засегнати при липсата на медицинско образование. Затова специалистите преминават през дългогодишни обучения за анатомия на човешкото лице и къде точно са разположени най-подходящите зони за интервенция и поставяне на ботокс или филъри.

Ежегодното посещение на едни от най-добрите семинари и форуми в света на дерматологията повишава квалификацията и опита им в различни сфери на приложение на естетичните процедури. Никой дерматолог, пластичен или лицево-челюстен хирург не е застрахован от грешка, въпреки че при тях вероятността за такава е минимален. Когато се случи, те са обучавани и знаят как да постъпят и се справят с критичната ситуация.

Бързата реакция при разчитането на симптомите на усложненията и поставянето на подходящо количество АнтиДот, може да потуши едно възпаление изключително бързо. Практиката показва, че при възникване на усложнения, некомпетентният изпълнител на интервенцията се покрива или отказва съдействие, а пациентът остава без нужната спешна помощ с неприятни понякога необратими последствия. Има дори случаи на ослепяване след поставяне на филъри, алармира известната пловдивска дерматоложка.

Според д-р Снежана Атанасова друга често срещана порочна практика е поставянето на ботокс или филъри след осъществяването на зъболекарска процедура и то с една и съща упойка. Медицинската практика задължава за всяка отделна интервенция да се използва различна и точно прецезирана количествено упойка, по възможност с разлика във времето от няколко дни.

Тя съветва желаещите да преведат кожата на лицето си в по-добър естетичен вид, да са много внимателни и да проверяват по-обстойно специалиста, на който се доверяват. Той задължително трябва да е дерматолог, лицево-челюстен или пластичен хирург. Интервенциите от всеки друг с различна от тази специализация и образование или с липсата и на двете, могат да доведат до опасни и фатални последствия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.