Естония за първи път с президент жена

Естония има нов президент и за първи път начело на държавата ще бъде жена. До избора й се стигна, след като други кандидати не успяха в поредица опити да получат достатъчно подкрепа в парламента.

Керсти Калюлайд - новият президент на Естония - получи поста с 81 гласа в 101-местния парламент. Тя е на 46 години, омъжена, с четири деца и дори вече внуци. Завършила е биология, има и магистратура по бизнес администрация, а от 2004 е член на Европейската сметна палата.

Керсти Калюлайд бе единственият кандидат на този вот в парламента и беше издигната като компромисен вариант с широка политическа подкрепа. На гласуването през август в парламента се провалиха четирима претенденти, а после през септември в по-широкия състав на избирателната колегия - петима, сред тях и бившият еврокомисар Сим Калас.

По закон изборът отново се върна в парламента и така дойде часът на жената професионалист и неполитик. Сегашният държавен глава Томас Хендрик Илвес е известен с антируските си позиции. Той изкара два петгодишни мандата на предимно церемониалния пост. Приемничката му казва, че вижда ролята на президента да бъде на линия, когато се появят пречки и трудности и безпристрастно да работи за отстраняването им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа