Естония се готви сама за партизанска война с Русия *

С подпухнало от недоспиване лице Вивика Барнабас се взира в пружините, лостовете и другите части на разглобената автоматична карабина пред нея. Най-накрая в цялата серия национални състезания по патрулиране й се е паднала лека задача. Дотук тя и тримата й съратници са загасили пожар, яздили са коне, идентифицирали са лечебни билки и са си играли на криеница с въоръжени „врагове“ в горите през нощта. В сравнение с всичко това сегашната й задача е лесна. На колене върху покритата със скреж горска поляна сглобеното оръжие се подава на рефер.

Състезанието по патрулиране на област Ярва (Централна Естония) е 24-часово изпитание за възможностите на доброволци партизани, или ако искате бъдещи бунтовници, да се борят с окупационна армия и е популярна форма на „военен спорт“ в Естония.

Съревнованието, което се провежда практически всеки уикенд, е известно като „военни игри“, но съвсем не е повод за забавление. Съюзът за отбрана на Естония, който организира събитието, изисква от всичките си 25 400 доброволци да се явяват редовно на учения, особено след като инвазията на Русия в Украйна разбуди страховете от подобен натиск и спрямо страните от Прибалтика.

Членът на НАТО Естония има 1,3 млн. души население и 6000 човека въоръжени сили, с които трудно може да устои на конвенционална война с Русия. Но и откритото противопоставяне между две армии никога не е било в плановете на Талин.

От началото на войната в Украйна Естония ускори подготовката на членовете на Съюза за отбрана, наблягайки основно на подготовката за нелегална съпротива, включително изготвянето на самоделни взривни устройства. Успоредна държавна програма насърчава естонците да укриват огнестрелно оръжие в домовете си.

Съревнованието в Ярва се състои от близо 45-километров преход, по време на който се изпълняват 21 специфични задачи, от отговори на въпроси от обща култура (как да различим приятел от враг), до лагеруване в дивата природа и правилното разпознаване на различни видове руски бронирани машини. Програмата е отворена за мъже, жени и младежи. На последния уикенд, въпреки суровите атмосферни условия, на състезанието се явиха 16 четиричленни отбора.

Барнабас и тримата й съотборници са прекарали нощта, укривайки се в окоп, замаскиран с борови клони и листа, докато мъже, играещи окупационната войска, обикалят наоколо, като ги търсят и периодично отправят предупредителни изстрели във въздуха. Всеки от участниците, който бъде заловен, трябва да предаде една от 12-те „карти за живот“, които носи, и в крайна сметка това ще се отрази на крайния му резултат.

Да насърчаваш населението си да складира топли дрехи, консерви, ботуши и пушки, може би изглежда смешна отбранителна стратегия срещу военен колос като Русия. Но естонците посочват, че Ирак и Афганистан са достатъчно примери, доказващи ефективността на партизанската война срещу силен враг. Естония съвсем не е единствената държава, която поддържа концепцията за складиране на огнестрелно оръжие сред населението, за да създаде национално опълчение като средство за сдържане срещу чуждестранна агресия.

От четирите страни, които са на първо място в света по частна собственост на огнестрелно въоръжение - САЩ, Йемен, Швейцария и Финландия, третите и четвъртите са малки държави, които залагат или на въоръжено народно опълчение, или на традиции във воденето на партизанска война.

„Най-добрата политика на сдържане не се състои само във въоръжени войници, но и във въоръжени граждани“, казва бригаден генерал Меелис Киили, командващ Съюза за отбрана на Естония.

Броят огнестрелни оръжия, предимно шведски автоматични карабини АК-4, които властите в Естония са разпръснали сред населението, е засекретен. Но според Съюза за отбрана усилията са се увеличили драстично след началото на кризата в Украйна. Съгласно програмата за действие доброволците трябва да скрият оръжията и мунициите си, зазидани в стена или заровени под земята. Когато участват в учения, трябва да носят въоръжението си заедно с провизии и средства за първа помощ.

Възниква въпросът защо са наложителни всички тези усилия, ако съгласно член 5 от договора за НАТО САЩ са задължени да насочат цялата си мощ към Естония, ако страната бъде нападната?

Естонското правителство подчертава, че подобна гледна точка пренебрегва член 3 от същото споразумение, според който всяка държава член трябва да осигурява и индивидуалната си отбрана.

Скептиците посочват и друга причина. Страховете, че САЩ и Европа нямат толкова здрави стомаси, за да преглътнат конфронтация с Русия, дори и да трупат военно присъствие в Прибалтика. Което означава, че Естония ще се брани сама.

Независимо от причините подготовката за партизанска война в страната, в която съпротивата срещу нацисти и Съвети от времето на Втората световна война е на пиедестал, продължава.

„Съпротивата трябва да започне на окупираната територия в момента на нашествието - казва генерал Киили. - Ако искате да отбранявате страната си, ние ще ви подготвим и осигурим условията, за да го направите така, както трябва.“

Гражданското общество не отсъства от програмата. Съревнованието по разпознаване на полезни билки се води от гимназиален преподавател по биология. Гасенето на пожари - от местната противопожарна служба, а разпознаването на руско военно оборудване - от Яан Вок, пенсиониран полковник от армията на Естония.

„Партизанската война е нашата война. Не можем да се сравняваме с бронираните им части. Затова ще се групираме в малки подразделения, насочени срещу снабдителните им връзки. Ще ги жилим там, където най-боли“, казва Вок.

* Текстът се публикува с незначителни съкращения

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари