Съмнителен пакет в лагера на турски спасители в Монтана вдигна по тревога МВР

Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряване на студен резерв

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Палестина

Катастрофа между автомобил и снегорин на магистрала “Марица”, един човек е пострадал

Дженифър без секс цяла година

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Саркози заяви, че обвиненията в корупция срещу него са лъжа и манипулация

Вижте кои са предложените от председателя Пламен Георгиев за членове на новата комисия за борба с корупцията

Възстановено е движението на влакове в междугарието Долна Махала – Карлово

Студентка спечели конкурса за лого на “Варна-Европейски град на спорта”

Задържаха деца за незаконна сеч

Николай Нанков издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала „Струма“

РИОСВ – Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели

Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав Ломчани и вестник „Труд” възстановиха най-старата и красива вестникопродавница в България

Вижте резултатите от проверката на пешеходните пътеки в страната (ГРАФИКИ) Пет области са системни нарушители на правилата за сигнализация и маркировка

Естония се готви сама за партизанска война с Русия *

С подпухнало от недоспиване лице Вивика Барнабас се взира в пружините, лостовете и другите части на разглобената автоматична карабина пред нея. Най-накрая в цялата серия национални състезания по патрулиране й се е паднала лека задача. Дотук тя и тримата й съратници са загасили пожар, яздили са коне, идентифицирали са лечебни билки и са си играли на криеница с въоръжени „врагове“ в горите през нощта. В сравнение с всичко това сегашната й задача е лесна. На колене върху покритата със скреж горска поляна сглобеното оръжие се подава на рефер.

Състезанието по патрулиране на област Ярва (Централна Естония) е 24-часово изпитание за възможностите на доброволци партизани, или ако искате бъдещи бунтовници, да се борят с окупационна армия и е популярна форма на „военен спорт“ в Естония.

Съревнованието, което се провежда практически всеки уикенд, е известно като „военни игри“, но съвсем не е повод за забавление. Съюзът за отбрана на Естония, който организира събитието, изисква от всичките си 25 400 доброволци да се явяват редовно на учения, особено след като инвазията на Русия в Украйна разбуди страховете от подобен натиск и спрямо страните от Прибалтика.

Членът на НАТО Естония има 1,3 млн. души население и 6000 човека въоръжени сили, с които трудно може да устои на конвенционална война с Русия. Но и откритото противопоставяне между две армии никога не е било в плановете на Талин.

От началото на войната в Украйна Естония ускори подготовката на членовете на Съюза за отбрана, наблягайки основно на подготовката за нелегална съпротива, включително изготвянето на самоделни взривни устройства. Успоредна държавна програма насърчава естонците да укриват огнестрелно оръжие в домовете си.

Съревнованието в Ярва се състои от близо 45-километров преход, по време на който се изпълняват 21 специфични задачи, от отговори на въпроси от обща култура (как да различим приятел от враг), до лагеруване в дивата природа и правилното разпознаване на различни видове руски бронирани машини. Програмата е отворена за мъже, жени и младежи. На последния уикенд, въпреки суровите атмосферни условия, на състезанието се явиха 16 четиричленни отбора.

Барнабас и тримата й съотборници са прекарали нощта, укривайки се в окоп, замаскиран с борови клони и листа, докато мъже, играещи окупационната войска, обикалят наоколо, като ги търсят и периодично отправят предупредителни изстрели във въздуха. Всеки от участниците, който бъде заловен, трябва да предаде една от 12-те „карти за живот“, които носи, и в крайна сметка това ще се отрази на крайния му резултат.

Да насърчаваш населението си да складира топли дрехи, консерви, ботуши и пушки, може би изглежда смешна отбранителна стратегия срещу военен колос като Русия. Но естонците посочват, че Ирак и Афганистан са достатъчно примери, доказващи ефективността на партизанската война срещу силен враг. Естония съвсем не е единствената държава, която поддържа концепцията за складиране на огнестрелно оръжие сред населението, за да създаде национално опълчение като средство за сдържане срещу чуждестранна агресия.

От четирите страни, които са на първо място в света по частна собственост на огнестрелно въоръжение – САЩ, Йемен, Швейцария и Финландия, третите и четвъртите са малки държави, които залагат или на въоръжено народно опълчение, или на традиции във воденето на партизанска война.

„Най-добрата политика на сдържане не се състои само във въоръжени войници, но и във въоръжени граждани“, казва бригаден генерал Меелис Киили, командващ Съюза за отбрана на Естония.

Броят огнестрелни оръжия, предимно шведски автоматични карабини АК-4, които властите в Естония са разпръснали сред населението, е засекретен. Но според Съюза за отбрана усилията са се увеличили драстично след началото на кризата в Украйна. Съгласно програмата за действие доброволците трябва да скрият оръжията и мунициите си, зазидани в стена или заровени под земята. Когато участват в учения, трябва да носят въоръжението си заедно с провизии и средства за първа помощ.

Възниква въпросът защо са наложителни всички тези усилия, ако съгласно член 5 от договора за НАТО САЩ са задължени да насочат цялата си мощ към Естония, ако страната бъде нападната?

Естонското правителство подчертава, че подобна гледна точка пренебрегва член 3 от същото споразумение, според който всяка държава член трябва да осигурява и индивидуалната си отбрана.

Скептиците посочват и друга причина. Страховете, че САЩ и Европа нямат толкова здрави стомаси, за да преглътнат конфронтация с Русия, дори и да трупат военно присъствие в Прибалтика. Което означава, че Естония ще се брани сама.

Независимо от причините подготовката за партизанска война в страната, в която съпротивата срещу нацисти и Съвети от времето на Втората световна война е на пиедестал, продължава.

„Съпротивата трябва да започне на окупираната територия в момента на нашествието – казва генерал Киили. – Ако искате да отбранявате страната си, ние ще ви подготвим и осигурим условията, за да го направите така, както трябва.“

Гражданското общество не отсъства от програмата. Съревнованието по разпознаване на полезни билки се води от гимназиален преподавател по биология. Гасенето на пожари – от местната противопожарна служба, а разпознаването на руско военно оборудване – от Яан Вок, пенсиониран полковник от армията на Естония.

„Партизанската война е нашата война. Не можем да се сравняваме с бронираните им части. Затова ще се групираме в малки подразделения, насочени срещу снабдителните им връзки. Ще ги жилим там, където най-боли“, казва Вок.

* Текстът се публикува с незначителни съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Никой и никъде не видя намеци и намерения от страна на Русия, но болните фантазии на някои глупаци ни ги тикат под носа като реалност доста често.

  1. Олигофрен, виждаш ли, че като си пиеш редовно хапчетата мислиш адекватно.

  2. Стрино petroha, хапчетата си ги пий ти. А за да ти олекне съвсем можеш да си бараш смока през моя джоб.

 2. Естонците били големи смешници с 6000 войници ?! Клоуни! Против Бушмения трябват не войници а 6000 бойни атомни глави ! Едва тогава ще успееш да ги затриеш !

 3. Солотюрк, кофти ли ти е, че омбашийте ти лижат топките на Путин?
  Кофти ти е, че и ти не можеш да се наредиш да ги оближеш, гьотверен долен!

 4. Как не ги е срам… расия ги обича, а те така да искат да и забият нож в гърба..

 5. Драстично се намали населението на прибалтийските републики. И те като нас са на социялни помощи. Седнали са на европейската игла. Но стандарта им е значително по-висок. Обаче това с Русия си е пълна излагация. Поведението им прилича малко като на нашето недоразумение. Въпроса е, да се докажеш на атлантическото братство колко си лоялен и да гепиш повече мангизи.

 6. Приказките са не само за децата. Не е лошо като възрастни да се мисли върху посланията в тях. Препрочетете си приказката за трите прасенца и вълкът. И тогава пак се смейте на естонците. А ако приказките са под вашето достойнство – прочетете историята за съветско (руско)-финландската война.

 7. Бъди уверен комуто е интересно е прочел и направил изводи за историята на съветско (руско)-финландската война. А прасенцата ги обичм печени и да не съм съвсем сукалчета, защото имат неприятен мирис.

 8. Русия трябва да се съобразява и с партньора с в БРИКС Китай,а той твърдо стои на позицията,че границите на всяка държава са неприкосновени,само за Крим изрази становище,че случаят имал исторически корени и не осъди пряко присъединяването му към Русия,която може да понесе разваляне на търговските си отношения със Запада,но не и с Китай,дори само за газта договореният износ за Китай е близо 7 пъти по-голям от този за ЕС,а всеки си гледа интереса,а и окупацията на Прибалтика е било от СССР преди Втората световна и исторически до този момент не са имали никакви претенции към нея,а сега само на дипломатическо равнище за правата на руското население там,установило се след Втората световна,но това по-скоро беше в началото на разделянето им,когато свободата дойде с ред антируски партии там,но нещата се успокоиха от десетина години.

 9. Много смешни и жалки са напъните на прибалтика, защото руснаците живеещи там са между 50 и 70% от цялото население.

 10. AMAN OT TYPA USA PROPAGANDA SRESCHTU RUSIQ TIQ SA FALIRALI OTVSQKYDE I BEZ VOINA SA JIVI UMRELI.VOINATA IM E JIZNENO NEOBXODIMA.

 11. Педегруха Велемирка е царя на процентите! В кръвта му текат цифри и проценти…

 12. Разбира се, че става дума за продажба на оръжие, в скоето няма нищо лошо. Още 500 работници ще бъдат назначени през тази година във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот.
  Държавното оръжейно дружество е засипано от поръчки и изживява нов подем. – ВМЗ се фука, че договорите в сравнение с миналата година са нарастнали многократно, създава се заетост, доходи за населението , всички са доволни и щастливи. Представям си в обратния случай, какво става: освобождаване на работниците, вълнения за затваряне на предприятието, Подкрепа и КНСБ ще се развихрят. Така че другари, не роптайте срещу оръжейното производство. То само хубаво няма.

 13. Цецка е казала: “Ако спечеля – печели цял народ. Ако загубя – губя само себе си!”

 14. И тия ли се побъркаха? Какви пушки, какви билки, какви окопи и какви учения? Ако Русия пощурее ще ги разоре за един час и тричките, но това означава Трета световна война. Крим не е в НАТО, но Естония е.
  Руското присъствие е 28% в Естония, 27,4% в Латвия, 5 % в Литва.
  По малко от циганите в България 🙂 Наществениците да си ходят по руските деревни.

 15. А бе XYZ, Велемирка казва 70%, бе!… Аз вярвам на педегрухата. Истината е в нея … като я вземеш със знак(-)/!…

 16. Последните поръчани дрънканици на андрешко и нюйоркатамса:) естония е около 1 млн население, 30 % от нея руски. Да извадим, децата и пенсионерите и инвалидите от останалите и какво се получава. Кой се връзва да чете глупостите на андрешко? То май и ние му се вързахме..Срам за нас:)

 17. И най-малката държава и най-малкото човешко селище имат свое достойнство и то трябва да бъде пазено на всяка цена и от всички хора по земята. Освен от руснаците. Руснаците ядат хора, писаха го медиите, пият перилни препарати и ужасно лъжат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.