ЕС е разделен за покана към Македония и Албания

Европейският съюз е разделен за покана към Македония и Албания, а НАТО приветства Македония, пише агенция Ройтерс.

С широка подкрепа за преговорите за членство от други правителства на ЕС и от Европейската комисия, Албания и Македония се надяват, че министрите по европейските въпроси ще постигнат съгласие по време на среща във вторник в Люксембург, което ще изчисти пътя за одобрение от правителствените ръководители на ЕС на срещата на върха четвъртък.

Франция и Холандия обаче, с подкрепата на Дания, се противопоставят и могат да потърсят допълнителни условия, като например повече реформи за борба с корупцията и организираната престъпност в Албания и Македония, заявиха официални представители на ЕС.

След като Македония и Гърция решиха десетилетия стар спор за името, който блокира процеса на членство в ЕС, започването на преговорите ще отбележи най-ясната стъпка още в опитите на блока да поднови разширяването си в шестте страни от Западните Балкани след години на пренебрегване на региона.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че воденият от САЩ алианс вероятно ще одобри преговорите за членство с Македония на срещата на високо равнище през юли. Албания вече е част от НАТО а членството се оказва платформа за присъединяване към ЕС.

"Очаквам и се надявам, че държавните и правителствените ръководители могат да се съгласят да започнат преговори за присъединяване", каза Столтенберг, когато пристигна за съвместна среща на министрите на отбраната и външните министри на ЕС в Люксембург.

Докато Германия споделя френските опасения за това дали преговорите могат да започнат с Албания и Македония, канцлерът Ангела Меркел реши да подкрепи разширяването по геополитически причини и да се противопостави на нарастващото руско и китайско влияние в региона.

"Франция трябва да види стратегическото измерение за приближаването на Западните Балкани до ЕС", каза източник от германското правителство пред Ройтерс. "Ние твърдим, че започването на преговорите не значи приключване на преговорите за присъединяване."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа