ЕС няма да прави отстъпки за Великобритания след Брекзита

След бъдещата раздяла на Великобритания с Европейския съюз достъпът й до единния пазар ще зависи от спазването на четирите свободи и в частност – правата на европейските граждани на нейна територия.

Отстъпки в преговорите няма да се правят, стана ясно късно снощи след края на последния за годината Европейски съвет в Брюксел.

Снощната вечеря на европейските лидери е пример за това как те ще преговарят занапред за брекзит. Представители на Обединеното кралство няма да участват в обсъжданията или във взимането на решенията.

Великобритания официално ще задейства член 50-и през март. От европейската страна на масата на преговори ще сяда французинът Мишел Барние, бивш външен министър.

От съображения за прозрачност към екипа му може да се включва и представител на ротационното председателство на Съвета. Тази подробност пряко ще засяга България през 2018-а година.

Британската решимост да не се правят никакви отстъпки в преговорите очевидно амбицира европейските лидери да отвърнат със съответната готовност за битка.

Добрата новина в този труден за Европа момент е, че това обединява страните-членки. От правата на техните граждани на британска територия и спазването на четирите свободи ще зависи достъпът до единния европейски пазар, твърдят евролидерите и слагат точка. Това условие ще е задължително. / БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “… това обединява страните-членки.” – единствено защото диктаторите в брюксел ги е страх, че и други може да им обърнат гръб…

  2. Tipichno po komunisticheski! Vse poveche se ubezhdavam, che komunizam i zapadno evropeiska’demokracia’ si e edno i sashto. Zhalko za pokolenieto na nashite roditeli, ograbeni , izmirat v mizeria, ednite ni prodadoha, drugite kupiha bez da se usetim. Dolni srebroliubci!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.