ЕС обвини Русия в разпространяване на дезинформация за COVID-19 и всяване на паника, Москва отрече

Руски медии са предприели "значителна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да влошат въздействието на коронавируса, да предизвикат паника и всеят недоверие. Това се констатира в документ на ЕС.

"В ход е забележителна дезинформационна кампания на руски държавни медии и прокремълски издания относно COVID-19", се казва във вътрешния документ с дата 16 март, предаде Ройтерс.

"Главната цел на кремълската дезинформация е да влоши кризата с общественото здраве в западните страни (...) съгласно по-широката стратегия на Кремъл да опитва да дестабилизира европейските общества", пише в документа, изработен от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Според ЕСВД дезинформацията, разпространявана от Русия, създава най-голямата опасност за ЕС. Наблюдават се опити и от други държави да използват подобни стратегии, се отбелязва в съобщение на службата от 17 март.

В борбата с дезинформацията трябва да има равновесие между защитата на демокрацията в ЕС и спазването на свободата на словото, изтъква ЕСВД.

В сряда, 18 март, говорител на Европейската комисия потвърди, че в много проверени случаи на дезинформация за COVID-19 източникът е бил руски, свързан с Русия или подкрепящ Кремъл. Не само Русия е източник на подобна дезинформация, уточни говорителят.

С появата на новото заболяване ЕК е отчела нарастване на количеството дезинформация. Най-често източниците са извън ЕС, а Москва отрича връзка с разпространението на неверни и подвеждащи сведения, добави говорителят.

Кремъл отрече днес твърденията, че води медийна кампания за дезинформация, която да засили последиците от коронавируса на Запад.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес пред репортери, че тези обвинения са безпочвени и лишени от здрав разум. Той изтъкна, че във въпросния документ на ЕС не се дават конкретни примери, нито се назовават руски медии. По думите му в случая отново става дума за проява на "антируска мания".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия