ЕС предупреди Великобритания да спре да „прахосва време“ и да намери решение за ирландската граница до две седмици

Европейският съюз предупреди Великобритания да спре да „прахосва време“ и да намери решение на проблема с ирландската граница, със само две оставащи седмици до следващата среща на върха посветена на Брекзит, пише британският вестник The Independent.

Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, насочи огъня си към британския външен министър Джереми Хънт за това, че сравни ЕС със СССР – обвинявайки британските министри за това, че вдъхновяват верните си членове на Консервативната партия, вместо да се стремят към постигането на споразумение.

„Неприемливи забележки, които повишават температурата, няма да постигнат нищо, освен прахосването на повече време“, заяви Туск.

„Аз самият бях лидер на партия 15 години, така че знам какви са правилата на партийната политика. Но сега, след като конференцията на Консервативната партия приключи, трябва да запретнем ръкави“, добави той.

Говорейки редом до Лео Варадкар, ирландският премиер, Туск ясно показа, че ЕС остава „обединен зад Ирландия“ в своята решителност да предотврати връщането на граничните пунктове и проверки.

Но той също така ясно показа гнева си по отношение на забавянето на обещаните от британския премиер Тереза Мей нови предложения за границата.

В Бирмингам, Хънт предизвика гняв сред целия Евросъюз, след като го обвини, че се опитва да държи Великобритания в „затвор“ със своето поведение, наподобяващо това на Съветския съюз.

След срещата на върха в Залцбург, Тереза Мей обвини Туск за това, че е показал неуважение, но той пренасочи това обвинение към Великобритания, казвайки: „Уважавайки нашите партньори, ние очакваме същото в замяна“.

„Сравнявайки Европейския съюз със Съветския съюз е толкова неразумно, колкото е и обидно. В Съветския съюз имаше затвори и лагери, граници и стени, насилие срещу гражданите и съседите. Същността на Европейския съюз е свобода и човешки права, просперитет и мир, живот без страх, демокрация и плурализъм; един континент без вътрешни граници или стени. Като председател на Европейския съюз и някой, който е прекарал половината си живот в Съветския блок, знам за какво говоря“, посочи Туск.

Запитан дали Хънт трябва да подаде оставката си заради тези коментари, Туск отговори: „Това не е мой проблем“.

По отношение на ирландската граница, той добави: „Няма да се откажем от това да търсим работещо решение, което напълно ще уважава „Белфасткото споразумение“, както и целостта на единния пазар и митническия съюз“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа