ЕС притеснен, апелира за запазване на връзките със САЩ

Плевнелиев повдигна въпроса за падане на US визите

В първите си реакции на избирането на Доналд Тръмп за американски президент ЕС изрази притеснение, но същевременно апелира за запазване и заздравяване на отношенията със САЩ.

В съвместно писмо председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отправиха покана към Тръмп да посети Европа “при първа възможност”. “Днес е по-важно от всякога да заздравим трансатлантическите отношения. Само с близко сътрудничество ЕС и САЩ могат да продължат да работят по преодоляването на безпрецедентни предизвикателства като ДАЕШ, заплахите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, промените в климата и миграцията”, пишат Туск и Юнкер. Като пример за трансатлантическо единство те посочиха подготвяното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, на което Тръмп е противник. “Връзките на ЕС и САЩ са по-дълбоки от всяка промяна в политиката”, увери външната министърка на ЕС Федерика Могерини.

Ангела Меркел предложи “близко сътрудничество” на новия американски президент, но на основата на споделени ценности, които изброи: “демокрация, свобода, спазване на върховенството на закона и човешкото достойнство, независимо от произхода, цвета на кожата, религията, пола, сексуалната ориентация или политическите убеждения”. Същевременно канцлерката увери, че “партньорството със САЩ е и ще остане основа на германската външна политика”, както и че за Германия “извън ЕС няма страна, с която да поддържаме по-дълбоки връзки, отколкото със САЩ”. Но дипломат №1 на Германия Франк-Валтер Щайнмайер откровено призна: “Няма да украсявам нещата, нищо няма да е по-лесно, много неща ще станат по-трудни.”

Френският президент Франсоа Оланд пък прогнозира “период на несигурност” след избирането на Тръмп.

Владимир Путин бе първият държавен глава, поздравил Тръмп за победата. Той изрази “надежда за съвместна работа за извеждането на отношенията САЩ - Русия от критичното им състояние”.

“Очаквам с нетърпение съвместната ни работа, в която да се придържаме към взаимен респект, без конфликти и без конфронтация”, заяви в честитката си китайският президент Си Цзинпин.

Иранският държавен глава Хасан Рохани не пропусна да подчертае, че ядрената сделка с Техеран не може да бъде разтрогната от едно отделно правителство - предизборно Тръмп я обяви за “пагубна” и се зарече да я развали.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи Тръмп като “истински приятел” на еврейската държава, а министърът на образованието Нафтали Бенет отсече, че с идването на власт на Тръмп идва “краят на ерата на палестинската държава”.

Турският премиер Бинали Йълдъръм пожела успех на Тръмп и го призова за бързото екстрадиране на Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара за опита за преврат.

Поздравителен адрес изпрати и Росен Плевнелиев, който повдигна пред новия президент въпроса за отпадането на визи за САЩ за български граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа