Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Алисия, Павел и Венци Венц и Любо Киров на една сцена Представиха музикалната платформа Tidal, която навлиза в България

Цветанов: Хората от обкръжението на Борисов му казват това, което иска да чуе Премиерът ме попита дали ще правя политически проекти, заяви бившият зам.-председател на ГЕРБ

Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

ЕС пусна споделена база данни за борба с тероризма

Органът на Европейския съюз за съдебно сътрудничество „Евроюст“ пусна споделена база данни за борба с тероризма, за която служителите заявиха, че ще бъдат „решаващи“ за съдебните действия срещу заподозрените в тероризма и организирана престъпност, предава БНТ.

Регистърът за борба с тероризма, действащ от този месец, ще даде на следователите и прокурорите преглед на наказателното производство, образувано срещу заподозрени в други страни от ЕС и в още няколко партньорски страни, съобщи шефът на Евроюст Ладислав Хамран.

„Сега, когато терористите работят все повече и повече в трансгранични мрежи, ЕС трябва да направи същото“, каза той.

Европейският съюз заложи основите на сътрудничеството за съдебни данни още през 2005 г., но проектът прекъсна, тъй като някои национални правоприлагащи органи в държавите-членки ревниво пазеха информация.

Това се промени през 2015 г., когато джихадистите организираха нападения в Париж, убивайки 130 души в концертна зала, край националния стадион и в няколко кафенета, заяви Фредерик Бааб, бивш френски член на Евроюст, който помогна за стартирането на базата данни.

Заподозрените, свързани с тези нападения – отговорност за тях пое групировката „Ислямска държава“ – бяха издирвани в други страни на ЕС и на други места, подчертавайки „многонационалното измерение“ на подобни действия, заяви Бааб.

„Трябва да имате пълен преглед“, за да вървите по следите на подобни заподозрени“, каза той. „Ако нямате този преглед, вие сте сляп човек.“

Полезността на базата данни беше допълнително подчертана от джихадистки атаки в Германия през 2016 г. и Испания през 2017 г., което накара Белгия, Франция, Германия и Испания да използват влиянието си за създаването ѝ миналата година.

Съхранените данни се актуализират редовно чрез опростена система. Въпреки това те са ограничени до строгия минимум, необходим за кръстосана препратка на информация в различни държави от ЕС, каза Хамран.

От Евроюст заявиха, че базата данни ще събира не само информация за заподозрени джихадисти, но и за лица, свързани с крайно десни и крайно леви групи в Европа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.