Етикети показват откъде са храните

Десислава Танева

Франция търси съдействието ни за промяната

Искаме повече субсидии за мляко и зеленчуци

Етикетите на храните от ЕС да показват коя страна е произвела суровините, къде са преработени и кой ги е пакетирал. За това настоя Франция по време на неформална среща на земеделските министри от Европа, която се провежда във финландската столица Хелзинки. Френският министър на земеделието Дидие Гийом е поискал подкрепата на България за тази промяна по време на среща с българския си колега Десислава Танева, научи “Труд”. Идеята да бъде ясен произходът на всички доставчици по веригата вече е подкрепена от Германия. Преди да обяви позицията си министерството ще се консултира с представители на сектора. Ако искането на Франция се реализира, то ще доведе до по-добра защита за клиентите.

По време на срещата между Танева и Гийом е дискутирана и възможността да бъдат отпуснати повече субсидии по линия на общата селскостопанска политика. Средствата не бива да бъдат спирани, защото решават не само проблемите на малкия и среден бизнес, но и на ЕС, заявила е Танева.

 

Във Финландия

80% от стопаните са в една организация

Кравите дават по 11 хил. литра мляко

При посещението си във Финландия министърът на земеделието Десислава Танева бе впечатлена от рекордните нива на добив на млекопроизводителите - над 11 хил. литра мляко на година от крава в конвенционалните ферми и 7300 литра при био животновъдството. 80% от производителите в скандинавската страна са се обединили в една организация. Това позволява млякото да се изкупува на една и съща цена от различните производители, при това на пазарни цени, подчерта Танева. Добитото в конвенционални ферми мляко се изкупува средно по 38 евроцента за литър, а за биомлякото плащат около 50 евроцента за литър.

В същото време изхранването на животните в биофермите е по-евтино, защото вместо с готови смеси те се хранят с трева на свободна паша, обясни 36-годишна собственичка на 300-годишна семейна биоферма. Тя допълни, че така кравите са по-здрави, живеят по-дълго и дават повече мляко.

Коментари

Задължително поле