Майли Сайръс отново е сама

Партия „Воля“ предлага свой депутат за шеф на КПКОНПИ

Задържаха 58-годишен мъж по време на сделка с незаконен тютюн 21-годишен хванат за кражби на телефони от таксиметрови шофьори

Избраха Борислав Иванов от „Атака“ за зам.-председател на Столичния общински съвет

Прокуратурата на Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж

Ловна пушка от Габрово за Тръмп

Караниколов: Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България

Емилия Кларк: Притискаха ме за голи сцени в „Игра на тронове“, за да не разочаровам феновете

Арестуваха сириец, заподозрян в подготвяне на атентат в Берлин

Росен Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Матеуш Моравецки: САЩ ще увеличат военния си контингент в Полша над десет пъти

Българският патриарх Неофит се срещна посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа

Калоян Паргов поиска спешни заседания на 3 комисии заради Топлофикация-София и финансов одит на дружеството

Икономическият университет във Варна ще има Център по медиация

Надрусан с амфетамин, метамфетамин и канабис хванат да шофира в Севлиево

Етнографи от „Етъра“ в Габрово на Петровден черпят с „Бял мъж”

Навръх Петровден на огнището в Самарджийската къща в Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово посетителите ще могат да опитат „Бял мъж”. Ястието традиционно е приготвяно на този ден в музея, където може да се научи интересната му история.

Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.

„И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж““, разказват етнографи.

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.

„Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.На Петровден стопаните на овцете отиват „на мандра”, допълват още от ЕМО „Етър“.

На 29 юни е денят на светите апостоли Петър и Павел, известен като Петровден. По традиция, след двуседмичните Петрови пости, на празника се яде младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното време на жътвата.

Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като „Бял мъж”, но под различни названия се среща по цялата българска етническа територия.

С „Бял мъж“ овчарите гощават хората за здраве и приплод на стадата. Ястието се прави от прясно сирене, което се запържва с брашно. Както всяка обредна храна – то е много вкусно.

Въпреки че в църковно-християнския календар на 29 юни се отбелязва и денят на апостол Павел, в традиционната култура Павльовден е на следващия ден 30 юни. На Павльовден забраната за работа и палене на огън е много строга, за да не удари гръм и градушка, да не се запали непожънатото на нивата жито или готовите снопи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.