Етнографският музей на открито „Етър” стана член на Международния съвет на музеите ИКОМ

Етнографският  музей на открито „Етър” в Габрово стана член на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите. Организацията, известна като ИКОМ (ICOM InternationalCouncil of Museums), представлява световната общност и събира 172 комитета, 35 000 члена и 20 000 музея.

Ангажирана е със съхраняването и защитата на културните ценности в световен мащаб.

Етичният кодекс на ИКОМ е насочен към световната музейна общност и дава един минимум от професионални стандарти за работата на музеите и техните служители. Организацията има и дипломатическа мисия, свързана със световното културно наследство и действа в 136 държави и територии.

ИКОМ изпълнява своята дипломатическа роля, благодарение на официалното си партньорство с ЮНЕСКО, ИНТЕРПОЛ и Световната митническа организация.

Мисията на ИКОМ включва: борба с нелегалния трафик на културни ценности, популяризиране на културата и знанието, защита на движимото и недвижимо културно наследство.

 Най-престижните музейни институции в света са членове на ИКОМ. Между тях – Лувъра и музеят Метрополитън в Северна Америка.

ИCOM е организацията, която стои зад инициативата 18 май да бъде обявен за  Международен ден на музеите. На тази дата входът в ЕМО „Етър” е свободен.

В края на 2016 година ръководството на ЕМО „Етър” изпрати мотивационно писмо до Българския национален комитет на ИКОМ, в което се заяви желание за членство. Молбата е разгледана в средата на февруари и е преценено, че „Етър”-а има достатъчно заслуги и капацитет, за да бъде член на толкова престижна световна организация.

Кандидатурата на музея е гласувана на последното Общосъбрание на Комитета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България